‘I will make you rich’, vertelde onlangs de topman van de Chinese leverancier Huawei tegen een Belgische integrator. Het zegt veel, zo niet alles, over de manier waarop Chinezen de Europese telecommarkt inpalmen. Twintig jaar geleden kopieerde Huawei nog schaamteloos de routersoftware van Cisco en gaven ze aan klanten zelfs een doorslagje van het handboek van Cisco mee.
Vandaag staan de Chinezen beresterk, zijn ze huisleverancier van Proximus voor het volledige mobiele netwerk en zorgen ze voor een voortdurende druk op de markt met prijzen die tot dertig procent, en meer, onder het aanbod van de concurrenten duiken. Mede de komst van Huawei veroorzaakte de teloorgang van de Europese grootmachten zoals Philips, Siemens, Alcatel, Nokia en nu ook Ericsson.
Philips, ooit nog de eerste leverancier van basisstations aan wat toen nog Belgacom Mobile noemde, gooide al snel de handdoek in de ring en verkocht zijn in Duitsland gevestigde divisie aan Nokia. Siemens, tijdens de vorige eeuw nog een sterkhouder in telecom, wilde zelf nog meedingen in België voor de tweede mobiele licentie die uiteindelijk naar Mobistar (Orange) ging.
Voor Siemens zou het een gedroomde kans geweest zijn om alsnog als leverancier aan de bak te komen nadat het gewipt was bij Belgacom na een rampzalige start. De top van Siemens gaf echter geen groen licht aan de Belgische afdeling. Later, in 2007, ging Siemens een joint venture aan met Nokia. Zes jaar later kocht Nokia de aandelen van Siemens in.
Alcatel, dat met grote trom aankondigde dat het na de vreselijke start de leverancier werd van Belgacom Mobile, ging al evenzeer de mist in. Met tienduizenden folders die rinkelden als je ze opendeed, had Alcatel-ceo John Goossens trots laten weten dat voortaan ‘den Bell’ voor het optimale gsm-netwerk zou zorgen. Maar ook Alcatel werd afgevoerd want de antennes voldeden niet. Goossens werd later ceo van Belgacom, nu Proximus. Alcatel versmolt met Lucent maar dat staat in alle businessboeken als de grootste mislukte fusie ooit. Vorig jaar werd Alcatel-Lucent overgenomen, door alweer, Nokia.
Erg blij zijn de Finnen met al die overnames nog niet geworden. Nokia heeft het nog steeds moeilijk om zich te handhaven in de markt die door de Chinezen Huawei en ZTE steeds meer gedomineerd wordt. En ook Ericsson, dat met Börje Ekholm een nieuwe ceo heeft, vaart door woelig water. Ericsson, ooit nog de absolute nummer één op het vlak van mobiele netwerken, boekte vorig jaar een verlies van 1,2 miljard euro en ook dit jaar blijft het de verliezen opstapelen en daalde de omzet in het vierde kwartaal met acht procent. Ericsson kon in ons land nooit een voet aan de grond krijgen als leverancier van mobiele netwerken. Het zorgt wel voor de services van zowel Base (Telenet) als Orange. Telenet verlengde onlangs nog het contract met ZTE, terwijl Orange voor Huawei koos.
Als ook Ekholm er niet in slaagt om Ericsson op het goede pad te krijgen, dan ligt de Europese telecommarkt op apegapen. Ook nu wordt er gespeculeerd op een fusie met of een overname door Cisco. Die Amerikaanse leverancier heeft weinig of geen ervaring met mobiele netwerken en zou dus een ideale match kunnen zijn hoewel de it-wereld geen mooi trackrecord heeft als het over overnames of fusies gaat. Zelfs de overname van Nokia Mobile Phones door Microsoft was een ramp. En Cisco is ook niet in geweldige doen. Zo miste het in België al drie kwartalen op rij de prognoses.
De teloorgang van de Europese telecomindustrie zal niet lang meer op zich laten wachten. Ondanks alle miljarden die de Europese Commissie in deze business reeds gedropt heeft, is het gedoemd te verdwijnen. En onze communicatie zal dan over Chinese apparatuur plaatsvinden, of we dat nu leuk vinden of niet. België is op dat vlak voor een keer voorloper.
collega’s specialisten, directeuren en ingenieurs moesten bij alcatel..philips…ericson het veld ruimen. Er was ooit telecom en data. Velen zagen niet dat data de telecom was. Vasco da Gama bracht ooit berichten naar de andere kant van de wereld door schepen gestuurd. Tergend traag maar efficiënt. Paarden en koetsen volgden. Stoomtreinen tamtams en seinsignalen allerhande deden de berichten sneller tot hun plaats komen. De telefoon en telegraaf werden geboren. De radio / satelliet en video mogelijkheden werden uitgebreid. Toen de transistor werd uitgevonden en de rekenmachines zich in de markt boorden verschijn sir Sinclair met zijn eerste Z80. Daarna veranderde alles in kortweg 20 jaar. Nu open we onze smartphone en communiceren we via bits en bytes naar overall tot zelfs in de woestijn. Telecom operatoren zoals we ze nu kennen gaan moeten overstappen naar andere modellen. Zijnde die van services en informatie leveranciers. Google was vooruitziende op dit vlak. IoT is geboren maar de baby heeft reeds sterke beentjes . Het is niet ondenkbaar dat we via die kleine dingen low power punt tot multipunt zullen kunnen communiceren. Een telecom operator is daar zelfs niet meer voor nodig. Alleen een goed (ip) protocol en nu iedereen zo goed als een “fiscaal” nummer kreeg bij hun geboorte van de overheid, kan dat ons “communicatie” ID zijn. Onze smartphone is onze tweede brain. IoT mss ons derde. Telecom operatoren zullen wegdijnen in de zachte opkomede digitalisatie mist.