De inzet van IoT, visuele inspectie, sensoren en data-analyse in de industrie. Voor die uitdaging staat Sioux. De Eindhovense onderzoeksspecialist in techniek en ict geeft leiding aan een Europees consortium dat nieuwe toepassingen ontwikkelt voor de versterking van de Europese industriesector. Voor dit doel wordt de komende drie jaar 17 miljoen euro geïnvesteerd.
De ontwikkelde technische toepassingen bevinden zich op het snijvlak van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturing die binnen verschillende sectoren inzetbaar zijn. Het gaat om toepassingen voor analyse van grote databestanden (big data) met behulp van machine learning. De techneuten ontwikkelen rekenmodellen waarmee verbanden zijn te leggen tussen de data van productieapparatuur die uit verschillende databases gegenereerd worden.
Ook worden er draadloze sensoren ontwikkeld die snelle en accurate dataverwerking mogelijk maken. En onderzoekers ontwikkelen algoritmen die rekentaken efficiënt kunnen verdelen over meerdere processorkernen.
Pilots met IoT en big data
In het programma met de naam I-MECH zijn vijf pilotprojecten benoemd. In de eerste pilot staat de verbinding tussen apparaten in internet of things (IoT) centraal. Daar zijn snelle chips voor nodig.
Een tweede proefproject is gericht op operatierobots die zelf voorspellen wanneer er onderhoud nodig is, teneinde uitval tegen te gaan.
In een derde pilot wordt gewerkt aan regeltechniek en meldingen voor de assen van productie-apparatuur. Daardoor is sneller te reageren op slijtage. Het idee is dat de techniek bij verschillende toepassingen wordt ingezet, zoals de productie van zonnecellen, maar ook het versnellen van de productie van theezakjes.
In een vierde pilot staat draadloze sensoren centraal die de trillingen van verspanende machines corrigeren. Daardoor moeten producten nauwkeuriger gemaakt kunnen worden.
TU/e, TNO, NXP
Naast penvoerder Sioux zijn vanuit Nederland de TU/e, Technolution, NXP, Electromagnetic Compatibility MCC, TNO en Philips bij het project betrokken.
In het drie jaar durende project, dat op 1 juni 2017 is gestart, wordt 17 miljoen euro geïnvesteerd door 31 partners uit tien Europese landen. Dat geld komt voor een kwart van Europese subsidies, een kwart wordt geïnvesteerd door nationale overheden en helft (8,5 miljoen euro) wordt door de deelnemende bedrijven geïnvesteerd.