De beursgenoteerde ict-dienstverlener Ordina voert wederom een reorganisatie in Nederland door. Er wordt gesneden in de ondersteunende processen, het management wordt verkleind en er wordt een compactere staf op het hoofdkantoor doorgevoerd. Ordina hoopt met de reorganisatie jaarlijks vijf miljoen euro aan kosten te besparen.
Met een verhoogde instroom van nieuwe medewerkers en een aantrekkende marktvraag, is er toch sprake van een afname van het aantal medewerkers en staan omzet en rendement van de Nederlandse activiteiten onder druk. Met de reorganisatie tot gevolg. In het tweede kwartaal van 2017 heeft het bedrijf 84,7 miljoen euro omgezet, ten opzichte van 87,9 miljoen euro vorig jaar. Ordina leed een verlies van 400.000 euro, waar het in het tweede kwartaal van 2016 nog een winst van 3,7 miljoen behaalde. Oorzaken zijn volgens de ict-dienstverlener een zwakke aprilmaand en afvloeiingskosten van 2,4 miljoen euro (1,5 miljoen euro in 2016).
Tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers op 24 augustus 2017 zal een nadere toelichting worden gegeven op de aangekondigde plannen.
Onrust, fraude en eerdere reorganisaties
Het is al jarenlang onrustig bij Ordina. Zo stellen de resultaten al jaren teleur en rommelt het ook al langer in de top. In 2016 vertrok de financiële topvrouw, in september van datzelfde jaar werd bekend dat ceo Stépan Breedveld het bedrijf verlaat en opgevolgd zou worden door de Belgische Ordina-ceo Jo Maes. Het ziet er nu dus naar uit dat er wederom in de top wisselingen gaan plaatsvinden.
Ook in voorgaande jaren kwam Ordina negatief in het nieuws. Zo volgde in 2015 een intern fraudeonderzoek na aantijgingen in het televisieprogramma Zembla. Hieruit bleek dat er inderdaad sprake is geweest van frauduleus handelen bij een aanbesteding. In hetzelfde jaar voerde de onderneming ook een reorganisatie door, waarbij op jaarbasis de kosten met zestig miljoen euro omlaag moesten. De dienstverlener reageerde daarmee op de teruglopende omzet uit projecten bij de overheid. Bij dat besparingsplan gingen ook banen verloren. Deze reorganisatie volgde op een eerdere ontslagronde in 2013.
Ict-dienstverlener Ordina is actief in de Benelux. In tegenstelling tot de Nederlandse resultaten, zijn de resultaten in België en Luxemburg goed. De belangrijkste markten waarin de dienstverlener actief is, zijn de overheid, financiële sector, industrie en de zorg.