Bedrijfssoftwareconcern Infor brengt een industrie-specifiek artifical intelligence-platform op de markt. Het platform is Coleman gedoopt. Volgens ceo Charles Phillips gaat het om ‘de volgende mijlpaal in de evolutie van bedrijfssoftware’.
Dat maakt hij bekend tijdens Inforum 2017 in New York. Philips: ‘Artifical intelligence is voor ons de volgende stap, na de overgang naar cloud zo’n zes jaar geleden en de focus op netwerken waar we anderhalf jaar geleden mee gestart zijn. Met Coleman willen we artificial intelligence combineren met data analytics en machine learning. Hierdoor kunnen we processen automatiseren die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld boekhouden, minder gestructureerd zijn zoals complexe beslissingen, gesprekken en voorspellingen. Denk aan processen rond voorraadbeheer, transportroutes en het voorspellen van onderhoud.’
Zoeken door bedrijfsdata verleden tijd
Kern van Coleman is volgens Infor dat het platform functioneert als een ‘slimme businesspartner’. Het platform heeft ‘een menselijke kennis van taal’ en is in staat beelden te herkennen. Hierdoor kan het data zoeken en verzamelen, en kunnen werknemers hun tijd besteden aan andere werkzaamheden.
De gedane overnames van Predictix en Birst in de afgelopen jaren zijn volgens het bedrijfssoftwareconcern essentieel geweest om Coleman te creëren. Coleman gebruikt machine learning van LogicBlox, een spin-off van het vorig jaar door Infor gekochte bedrijf Predictix. Machine learning wordt ingezet om complexe beslissingen te kunnen nemen. Deze beslissingen worden gemaakt aan de hand van business intelligence afkomstig van data uit Infors CloudSuite. Een en ander wordt verwerkt in het GT Nexus-netwerk, een product van de in 2017 door Infor gekochte bi-specialist Birst.
Supercomputer
Op de vraag waarom Infor nu met Coleman komt, laat Phillips weten dat er eerst zoveel data waren dat pc’s het niet aankonden. ‘Nu de supercomputer eraan komt, vinden wij dat het moment gekomen is om met artificial intelligence aan de slag te gaan.’
Ook Infor-president Duncan Angove stelt dat de supercomputer essentieel is om ai succesvol in te zetten. ‘Computerkracht is nu veel groter en dankzij de cloud is de hoeveelheid data die we kunnen verwerken, onvoorstelbaar groot. Ik zie ai als de nieuwe stoommachine, het zal alle industrieën veranderen. Als je naar de financiële sector kijkt, kun je zien dat Coleman kredietwaardigheid van klanten kan beoordelen en de interne boekhouding kan vereenvoudigen. Hierdoor is het voor boekhouders mogelijk zich te richten op financiële analyses.
De president benadrukt dat Coleman leert aan de hand van bedrijfsdata. ‘Dit is interessant voor de business zelf, de supply chain en het crm-deel. Zo kan het platform aangeven wat de beste prijs is voor een product, hoe je het beste de supply chain kunt optimaliseren en welke klanten geneigd zijn om je bedrijf te verlaten.’
Ook voor human resources kan Coleman een rol spelen. ‘Het platform geeft aan welke medewerkers het meest betrokken zijn en welke werknemers weg willen.’
Ten slotte stelt Angove dat het essentieel is dat ai functioneert binnen een netwerk, bijvoorbeeld een netwerk waarbij leveranciers, vrachtwagens en overige logistieke onderdelen door middel van IoT met elkaar verbonden zijn.
Katherine Coleman Johnson
Coleman is vernoemd naar Katherine Coleman Johnson, een natuur- en wiskundige wier berekeningen een belangrijke rol hebben gespeeld in de ruimtevaart en de eerste maanlanding.
Inforum 2017
Inforum vindt van 10 tot 12 juli plaats in New York. Het event wordt bezocht door ruim zevenduizend bezoekers, onder wie journalisten, analisten, partners en (eind)klanten.