Isabel Group lanceert ‘API Hub’, een nieuwe dienst die spelers uit de financiële sector in staat moet stellen om te voldoen aan de eisen van de Europese PSD2-regels.
De Europese PSD2-richtlijn zal de wereld van de betalingen op zijn kop zetten doordat de bankrekeningen onder vrij strikte voorwaarden verplicht toegankelijk moeten worden gemaakt. Voor deze toegang zal een API (‘Application Programming Interface’) gebruikt worden. Elke gecertificeerde onderneming, ook wel ‘Third Party Payment Service Provider’ (TPP) genoemd, die als externe leverancier van betaaldiensten optreedt, zal de banken toegang tot de gegevens van de bankrekeningen kunnen vragen. Zo kunnen diverse diensten rond betalingen en/of rekeninginformatie geleverd worden.
De banken zullen geconfronteerd worden met veel uiteenlopende vragen en zullen de correcte uitvoering van deze vragen in optimale veiligheid moeten waarborgen. Daarbij komt nog dat het regelgevend kader van de Europese Commissie nog niet vaststaat. De definitieve tekst zal immers pas rond de zomer beschikbaar zijn. Vanaf dan heeft de sector achttien maanden om zich eraan te conformeren.
De banksector zal zich dus aan deze grondige wijzigingen moeten aanpassen. Isabel Group wil de Belgische banksector en elke bank die actief is in Europa, in staat stellen om het hoofd te bieden aan deze onzekerheden. Met ‘API Hub’, dat voldoet aan de Europese PSD2-normen en onderworpen is aan voorafgaande goedkeuring en permanent toezicht door de bevoegde autoriteiten, wordt de toegang tot de rekeninggegevens gestandariseerd en kunnen de nodige ontwikkelingen worden gedaan voor alle geïnteresseerde externe leveranciers van betaaldiensten.
‘Dit dienstenaanbod onderscheidt zich doordat het niet alleen de informatica-onderdelen, maar ook – of zelfs vooral – een hele reeks aanvullende diensten omvat’, zegt Jean de Crane, ceo van Isabel Group. ‘Bovendien is de oplossing in ‘service’-modus beschikbaar, hetgeen een vrij originele oplossing is op de markt. Uit het oogpunt van de bank gaat het om een ‘end-to-end’-oplossing waarmee de bank op een zo weinig indringend mogelijke wijze kan voldoen aan de door de Europese Commissie opgelegde regelgeving.’