Google krijgt een miljardenboete voor machtsmisbruik, maar het kwaad is al geschied. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Google is de facto een online-monopolist wat zoekmachines betreft. Ja, er zijn andere zoekmachientjes. Zoals het functioneel minder goede Bing waar Microsoft al jaren stug in volhardt. En zoals het op privacy gerichte DuckDuckGo. Maar googlen is niet voor niets een werkwoord geworden. Net zoals voor veel gewone ict-gebruikers ‘Windows’ equivalent staat aan ‘besturingssysteem’ of zelfs ‘pc’.
De Europese Commissie legt nu een recordboete van 2,42 miljard euro op aan Google voor misbruik van diens dominantie positie in de zoekmachinemarkt. Specifiek voor het prominent promoten van de eigen online-prijsvergelijker en het tegelijkertijd wegmoffelen van concurrerende shoppingdiensten. Dit voortrekken plus benadelen, komt neer op illegale koppeling aan eigen, dominant aanbod, oordeelt de EC. Deze antitrustkwestie loopt al sinds 2010, terwijl Google ook nog eens overweegt in beroep te gaan. De straf komt dus laat, rijkelijk laat. Wat vind jij?
Jammer dat de procedures van de EC kennelijk zo lang nemen. Deze schade is dagelijks, en wie is de laatste, zeg, 10 jaar allemaal niet op deze manier benadeeld? Niet alleen de (nog) bestaande diensten, maar ook de diensten die nooit van de grond konden komen.
Ook hier komen we op het steeds weer en op allerlei vlakken overtreden van de gouden regel dat je nooit functies moet mengen. Hier: als je de beste wil zijn in zoeken moet je niet ook zelf gevonden willen worden. Deze regel, wetmatigheid wordt in en rond IT steeds met voeten getreden. Dat lijkt zelfs cultuur geworden te zijn.