Vlaanderen is een van de tien meest innovatieve regio's in Europa. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van Agoria Vlaanderen die vandaag wordt voorgesteld op het congres ‘Tech Matters’ in Leuven.
Met de Tech Hotspot Index vergelijkt Agoria Vlaanderen met twintig andere innovatieve regio’s in Europa. Daar zitten landen tussen zoals Denemarken, Ierland, Slovenië en Zweden. Maar ook topregio’s van vergelijkbare grootte in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië, Oostenrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. ‘We vergelijken die regio’s aan de hand van 28 parameters gegroepeerd in vier thema’s: economie en levenskwaliteit, onderwijs en levenslang leren, veranderingspotentieel rond digitalisering en industrie 4.0, en de maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat en mobiliteit’, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.
Als alle scores opgeteld worden, komt Vlaanderen op de tiende plaats. Geen slecht resultaat, maar voor Demuynck kan het nog beter. Denemarken, Zweden en Finland staan bovenaan de ranking. Vlaanderen klopt net Ierland en ziet Duitse, Franse en Nederlandse regio’s voorbij spurten.
‘De technologiesector in Vlaanderen heeft het potentieel om top vijf te zijn in 2025, dat moet de ambitie zijn en dat is realistisch’, aldus Demuynck. ‘We scoren goed voor onze welvaartscreatie, onderwijs, investeringen in innovatie en exportprestaties, maar om door te stoten naar de top-vijf is ook focus nodig op levenslang leren, digitalisatie, klimaat en internationale promotie van de technologiesector. De afstand tot de kopgroep blijft te groot. We zitten genoegzaam in de middenmoot, terwijl we veel potentieel hebben. Nu zijn we mogelijks de beslissende vlucht aan het missen. Als we niet snel reageren, hollen we de komende twintig jaar achter de feiten aan. Het goede nieuws is dat we alle troeven in handen hebben, hoog tijd dus om nog meer ambitie te tonen.’
Negatieve uitschieters
Een negatieve uitschieter is onze slechte score voor levenslang leren. Vlaanderen bengelt daar aan de staart van het internationale peloton. Alleen Ierland en Wallonië doen het nog slechter. Ook voor digitalisering, gemeten aan het aantal online-aankopen, het aantal onlinetransacties met de overheid en het aantal gezinnen met een breedbandaansluiting, zitten we in de tweede helft van de groep met een vijftiende plaats.
Agoria onderzocht ook de mate waarin Vlaanderen klaar is voor verandering aan de hand van cijfers voor innovatie, digitalisering en industrie 4.0. Voor innovatie, onder andere bepaald op basis van het aantal patenten en private investeringen in onderzoek en ontwikkeling, scoren we een achtste plaats. Île-de-France, Baden-Württemberg en Zweden staan op het podium. ‘We zijn goed maar niet top. Een achtste plaats is een olympisch diploma, maar eigenlijk moeten we voor de medailles gaan’, reageert Peter Demuynck.