‘Roam like at home’, letterlijk ‘zwerf zoals thuis’, dat kunnen we sinds midden juni. Het is een van de grootste marketingstunts van de belaagde Europese Commissie. Even was er hoera-geroep maar al snel ging de euforie liggen. Een kniesoor vertelde dat we dus al meer dan tien jaar teveel betaald hebben. En vermoedelijk nog altijd. Telco’s argumenteren dat ze zwaar moeten investeren, en terecht, in infrastructuur, fiber, antennes en straks in een nog veel fijnmaziger netwerk als het internet of things er komt.
Het blijft echter afwachten tot de eerste klanten gebruik maken van buitenlandse gsm-abonnementen. Het is niet de vraag of ze het zullen doen, maar vooral wanneer. Bedrijven doen het eigenlijk al langer en kunnen nu nog makkelijker een overkoepelend contract tekenen met grote jongens zoals Orange, BT, Vodafone maar ook met Proximus. Die weg is nu helemaal vrij. Vraag is of gewone eindgebruikers hier ook zullen gebruik van maken en zeg maar, een abonnement nemen van een operator uit Malta of Lichtenstein.
Vier maanden
Je kan alvast een goedkoop buitenlands abonnement nemen voor vier maanden. Want dat is de minimumperiode die een operator toegewezen krijgt voordat hij kan ingrijpen. Pas na vier maanden kan hij nagaan of de klant al dan niet meer belt of surft in het buitenland. De telco zal je dan een sms-berichtje sturen met de boodschap dat als je je gedrag niet aanpast, er mogelijk meerkosten aangerekend zullen worden.
De operator mag je niet afknippen, maar zal bij ongewijzigde bel- en surfgewoonte wel vanaf het moment dat de sms verstuurd is, een toeslag aanrekenen. Het gaat om het bedrag dat de operator moet betalen voor het gebruik van het netwerk in het buitenland. Dat kan wel wat oplopen. Het gaat om maximaal 0,9 eurocent per megabyte. Maar wie vaak allerlei smartphonetoepassingen heeft draaien weet dat het verbruik bijzonder snel toeneemt tot honderden megabytes.
Europese Commissie
Wie zal de operatoren controleren of ze misbruik maken van dit ‘fair use’-principe? Niet de Europese Commissie zal daarop toezien, maar wel de diverse regelgevers, in ons land dus het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie.
Ik ben echt benieuwd wanneer de eerste klachten zullen binnenlopen. Maar uiteindelijk lijken het me achterhoedegevechten. Als Europa echt een handelsregio wil zijn, dan lijkt het me logisch dat je op termijn kan kiezen bij wie je je mobiel abonnement afneemt, zonder meerkosten. Ik kijk al uit naar de eerste schermutselingen eind dit jaar.