Elk bedrijf heeft financiële- en hr-software nodig. Los van de aard zijn er tussen deze twee vooraanstaande softwarecategorieën veel gelijkenissen, maar één groot verschil. En maatsoftware is voor beide passé.
We vallen voor onze vergelijking tussen deze twee cruciale softwaredomeinen terug op onderzoek van Computer Profile. Op vraag van Computable voerden zij 3.500 interviews met it-verantwoordelijken van Belgische vestigingen uit zowel de privésector als de overheid. Wij analyseren op basis van hun cijfers hr en finance. Ziehier onze gelijkenissen en verschillen.
Gelijkenis 1: SAP en Microsoft zijn Marktleider(s)
Zowat 84 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen maakt gebruik van een softwareoplossing voor de financiële administratie. Voor de resterende 16 procent geldt dat de financiën door een externe partij wordt verzorgd of plaatsvindt op een zuster- of moederlocatie binnen het eigen bedrijf.
SAP is als leverancier comfortabel marktleider. De volgende leverancier van financiële oplossingen is Microsoft die volgt op enige afstand met 7 à 8 procent. De leverancier daarachter is Oracle, al haalt die in ons land amper 3 procent.
Deze drie namen – SAP, Microsoft en Oracle – duiken ook bij hr-software op. Hierbij wordt naast de klassieke hr-software ook gekeken naar het gebruik van erp-software met geïntegreerde hr-modules.
De meest genoemde software voor personeelszaken is ook hier die van SAP, deze keer met 41 procent. De hr-software van Microsoft wordt aangetroffen bij 7,5 procent van de Belgische locaties. Hiermee doet Microsoft het (iets) beter dan een hr-specialist als SD Worx.
Toch zijn er ook verschillen inzake leveranciers. Bij hr-software duiken in de top 15 van aanbieders van hr-software maar liefst zeven bedrijven op die hun oorsprong hebben als sociaal secretariaat: SD Worx, Acerta, Easypay, Partena, Attentia, Sheherazade (onderdeel van Acerta) en Securex.
Bij financiële software zijn er dan weer grote verschillen per marktsegment. Zo is in de publieke sector de software van NRB de meest voorkomende (24 procent). SAP en Exact zijn daar de nummers twee en drie met 15 en 10 procent. Locaties van multinationals maken in hoge mate gebruik van SAP (74 procent). Maar in het segment van kleine- en middelgrote bedrijven is Microsoft dan weer de grootste met een aandeel van 24 procent.
Gelijkenis 2: Maatsoftware is op retour
Het gebruik van maatsoftware bij financiële toepassingen daalt jaar op jaar. Nu geeft een kleine 7 procent aan een maatwerktoepassing te gebruiken, een jaar geleden was dat nog 11 procent, twee jaar geleden 13 procent en vijf jaar geleden nog 17 procent. Op vijf jaar tijd is het gebruik dus meer dan gehalveerd.
Ook bij hr-software moet maatsoftware behoorlijk terrein prijsgeven. Maatwerkoplossingen op het gebied van hr komen nog altijd voor bij circa 8 procent van de Belgische locaties. Maar vorig jaar lag dat percentage nog op 14 procent. De laatste vijf jaar was het gebruik van maatwerkoplossingen in hr ook al licht gedaald. Kortom, zowel in hr als in finance heeft maatsoftware zijn beste tijd gehad.
Verschil 1: Cloud voor HR, niet voor finance
Toch zijn er ook verschillen tussen de twee categorieën. Als er wordt ingezoomd op de locatie waar de oplossing draait, dan zijn er wel significante verschillen tussen financiële- en hr-software. 45 procent van de Belgische bedrijfsvestigingen gebruikt nog altijd een financieel pakket dat op eigen servers draait.
Zowat 33 procent van de vestigingen gebruikt een financiële oplossing die fysiek op een andere locatie draait, binnen de eigen organisatie behoort (zoals bij een moeder- of zusterlocatie). Een minderheid van 20 procent geeft dus aan een financiële toepassing te gebruiken die door een externe dienstverlener wordt gehost of die rechtstreeks uit de (private) cloud wordt afgenomen. Vooral de cloud wordt nog maar amper gebruikt voor finance software.
Een groot verschil met hr-oplossingen, want bij hr komen intussen al meer dan 30 procent van de oplossingen via cloud en hosting. Bij kmo’s komt bijvoorbeeld al 28 procent van de oplossingen via de cloud.
Verschil 2: Cloudadoptie in Nederland
Ook opvallend is de vergelijking met de voorafgaande jaren in de locatie waar de hr-software wordt gedraaid. Er zijn namelijk nauwelijks grote verschuivingen waarneembaar in de laatste jaren.
Waar in 2017 zowat 30 procent van de hr-software gebruikt die extern wordt gehost of in de cloud draait, draaide dat de voorbije drie jaar ook al rond de dertig procent. Er is geen duidelijke (verdere) evolutie naar de cloud zichtbaar in ons land voor hr-toepassingen, en voor finance al helemaal niet.
Ter vergelijking: in Nederland is door Computer Profile eenzelfde analyse gemaakt waaruit blijkt dat het gebruik van on-premises hr nog altijd flink aan het dalen is, terwijl het gebruik van cloud/hosted voor personeelszaken stijgt. België loopt inzake cloudadoptie dus blijkbaar wat achter.