Internet, software en e-commerce. Dat zijn de domeinen waar je wereldwijd het meeste kans mee hebt om een snelgroeiend bedrijf uit de grond te stampen. En als we groei zeggen, hebben we het over supergroei: tot een zogenaamde unicorn.
Het was een recent onderzoek van software- en diensten leverancier Sage dat uitzocht wat er mee speelt om uit te groeien tot een zogenaamde unicorn: een bedrijf van meer dan één miljard dollar omzet.
Unicorns zijn een select clubje in het bedrijfsleven. De grootste zijn Uber, Facebook, Xiaomi en Alibaba. Uit de categorie van (zakelijke) software zijn dat onder meer vertrouwde namen als Dropbox, Slack, Palantir, Pure Storage, Nutanix en Docker. Een mooi overzicht van alle unicorns vind je overigens hier.
1. Welk land levert de meeste miljardenbedrijven?
In dit wereldwijd onderzoek is er één land dat er uitspringt: de Verenigde Staten. Zo blijken de VS van 1984 tot nu verantwoordelijk voor het voortbrengen van meer miljardenbedrijven (bijna 150) dan de rest van de wereld bij elkaar.
Meer in detail beschikt Californië over de meeste unicorns, gevolgd door New York en Beijing. Californië telt maar liefst 95 miljardenbedrijven. New York 19 en Beijing 18.
In Europa is Londen de stad met de meeste unicorns (7), gevolgd door Berlijn (5) en Stockholm (2, waaronder Spotify). België heeft geen enkele hoofdzetel van een unicorn, maar Nederland en Luxemburg allebei wel één.
China komt wel opzetten, vermits er vorig jaar bijna evenveel Chinese miljardenbedrijven bijkwamen dan dat er Amerikaanse bedrijven tot unicorn konden doorgroeien (telkens een vijftiental).
2. Welke sector kiest u best?
Technology rules. De sectoren met de meeste unicorns zijn consumer internet (denk aan Snap, Pinterest, Twitter of Eventbrite) en software, allebei goed voor bijna vijftig unicorns.
Daarna volgen e-commerce (met onder meer Alibaba en Zalando), financiële diensten en health care. Sectoren met een zeer beperkt aantal miljardenbedrijven zijn defensie, reizen en manufacturing.
3. Hoe snel gaat het?
Een jaar of vijf geleden deed de gemiddelde unicorn er gemiddeld zeven jaar over, maar die aanlooptijd tot de kaap van één miljard dollar daalde tot eerder zes jaar. Maar bij sommigen gaat het (veel) sneller. Drie bedrijven haalden op minder dan één jaar één miljard dollar: Hulu, Pivotal, en Ucar.
De laatste jaren komen er ook alsmaar meer unicorns bij. Zo was 2015 een recordjaar met 86 bedrijven die de unicorn-status bereikten.
4. Welk profiel heeft de oprichter?
Het onderzoek toont van Sage toont aan dat 94 procent van de unicorn-oprichters van het mannelijk geslacht is. Voor ruim 60 procent van de oprichters ging het om het eerste bedrijf dat zij oprichtten. Eén op drie deed het op zijn eentje, de rest dus met medeoprichters.
5. Waar moet je studeren?
Het onderzoek van Sage onthult dat Stanford University de meeste alumni voortbracht van startups die uitgroeiden tot miljardenbedrijven. Stanford, de universiteit waar bijvoorbeeld ook de Google-oprichters vandaan kwamen, zorgde al voor 51 unicorns, gevolgd door Harvard Business School met 37 (zie grafiek rechts).
Toch is Stanford niet de universiteit die in realiteit de meeste miljardairs voortbracht. Dat is namelijk Harvard Business School. De Amerikaanse universiteiten waaraan de meeste miljardairs of oprichters van miljardenbedrijven aan verbonden zijn, wordt daarom ook niet voor niets de ‘Unicorn League’ genoemd.
In tegenstelling tot bij ons is de universiteit in de VS dus van groot belang. Zo blijkt dat afgestudeerden van Stanford en Harvard meer miljardenbedrijven voortbrengen dan alle 10 daaropvolgende universiteiten (waaronder Oxford, Cornell en INSEAD) bij elkaar.
Bij ons is de link tussen universiteit en latere carrière en bedrijf minder van tel. Een succesvolle technologieondernemer als Dries Buytaert (mede-oprichter van Acquia, en bezieler van het Drupal project) studeerde eerst aan de universiteit van Antwerpen. Daarna vervolgde hij zijn studies tot PHD aan de universiteit van Gent, waar overigens ook technologie-ondernemer en Computable IT Person of the Year Peter Hinssen ooit studeerde.
Maar tegelijk zijn er genoeg Belgische technologieondernemers, zoals Michel Akkermans, die bij ons bijvoorbeeld aan de universiteit van Leuven hebben gestudeerd.
6. Moet je wel studeren?
Niet perse, en zeker niet perse aan de universiteit. Zo zijn er – ook bij ons – veel top/technologie-ondernemers die iets totaal anders hebben gestudeerd. André Knaepen van Cegeka volgde bijvoorbeeld eerst een opleiding als leerling-piloot/officier voor hij programmeur en analist werd.
Jonas Dhaenens van Combell deed één jaar aan de Hogeschool van Gent, maar stopte wegens tijdsgebrek door de uitbouw van Combell, zo staat op zijn Linkedin-profiel te lezen.
Hiermee ligt Jonas in de lijn van andere bekende technologie-ondernemers zoals Bill Gates, Steve Jobs en Mark Zuckerberg, die ook vroegtijdig met hun opleiding stopten. In het geval van Zuckerberg was dat een studie aan Harvard.