De EU heeft ingestemd met een plan voor gratis wifi in alle Europese gemeenten: WiFi4EU. Daarin staat dat zowel inwoners als bezoekers op openbare plaatsen, zoals parken, pleinen, overheidsgebouwen, bibliotheken, ziekenhuizen en musea, toegang moeten krijgen tot gratis openbaar draadloos internet.
Om te beginnen trekt de EU in de periode 2017-2019 een bedrag van 120 miljoen euro uit. Daarmee subsidieert het de installatie van wifi-apparatuur op centrale locaties.
Volgens de EU hebben alle Europeanen baat bij het plan. De WiFi4EU-subsidies worden geografisch gespreid, zodat zowel inwoners als bezoekers van duizenden gemeenten overal in de EU snel draadloos online kunnen.
Volgens de EU zullen zes- tot achtduizend gemeenten gebruik gaan maken van de regeling die moet voorzien in tot wel vijftig miljoen aansluitingen per dag.
E-diensten
De WiFi4EU-regeling staat open voor organisaties met een openbare taak, zoals gemeenten, bibliotheken en ziekenhuizen. De EU-subsidie dekt de kosten van de apparatuur en installatie (van de internettoegangspunten). De gemeente of organisatie betaalt het internetabonnement en het onderhoud zelf.
Met de regeling moedigt de EU ook lokale overheden aan om hun eigen digitale diensten te promoten, zoals e-overheid, e-gezondheidszorg en e-toerisme.
Subsidie aanvragen
Volgens de EU wordt de subsidieregeling voor WiFi4EU bewust simpel gehouden. Geïnteresseerden moeten zonder bureaucratische rompslomp het geld kunnen aanvragen.
Zodra het Europees Parlement en de Raad van ministers de WiFi4EU-regeling hebben goedgekeurd, naar verwachting in 2017, zal de commissie de eerste oproep lanceren.
De EU: ‘De projecten worden behandeld volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Wie subsidie wil, moet komen met een plan om wifi te brengen naar plaatsen waar dat nog niet door de overheid of een bedrijf wordt aangeboden.’ Gemeenten die al een netwerk hebben kunnen dus geen aanspraak maken op de subsidies.
Gevolgen voor de branche
BTG, de brancheorganisatie voor ict- en telecommunicatie grootgebruikers, verwacht niet dat de regeling grote gevolgen heeft voor de bestaande leveranciers van wifi-leveranciers.
Op de site schrijft BTG: ‘De dekking zal beperkt zijn tot openbare ruimtes zoals pleinen, parken en ziekenhuizen. Het gratis ‘gemeente-wifi’ zal dus geen vervanging zijn voor een mobiele dataverbinding. Toch kan dit, net als het afschaffen van de roamingkosten, invloed hebben op het aanbod van providers.’
Volgens de belangenorganisatie zullen klanten met een kleine databundel of zonder databundel dankzij gratis gemeentelijk wifi misschien minder snel hun abonnement upgraden. ‘Aan de andere kant kan gemeentelijk wifi het netwerk van providers ontlasten. Het zal er vanaf hangen hoeveel lokale overheden van de subsidie gebruik gaan maken om gratis wifi te bieden en hoe groot de dekking hiervan wordt in Nederland’ , stelt de organisatie.