Steeds minder Amerikaanse en Europese it’ers willen aan de slag in Groot-Brittannië. De Brexit eist zijn tol. Vanuit België houdt de interesse om over het kanaal te gaan werken stand. Al zoeken Belgische softwarespecialisten het graag dicht bij huis.
Ongeveer achtduizend buitenlandse it’ers, van Polen tot Indiërs, werken voor Belgische bedrijven. Maar hoe graag gaan Belgische it’ers op hun beurt internationaal, en Europees in het bijzonder? En wat is de it-impact van de Brexit voor ons land en de rest van Europa?
We gingen voor de antwoorden te rade bij Indeed, dat een internationaal jobplatform aanbiedt wat een goede inkijk geeft inzake Europese carrières. Zij konden Computable.be exclusieve cijfers aanleveren.
Jobs in it bleken in het algemeen te breed om er goede conclusies aan te verbinden, vandaar dat we opteerden voor de zoektermen (en jobs) rond software. Op basis van de datasets van Indeed werden het aantal kliks op it-softwarevacatures uit het eerste kwartaal van 2016 vergeleken met het eerste kwartaal van 2017.
Brexit maakt weinig indruk
1. Belgische softwareontwikkelaars zijn vrij honkvast
Eerst al even een nuance: een internationale carrière blijkt voor de gemiddelde Belgische softwareontwikkelaar niet meteen aan de orde. Ondanks dat softwareontwikkeling, in vergelijking met heel wat andere jobs, als werknemer misschien nog vrij vlot internationaal kan worden uitgevoerd.
Belgen zoeken tegenwoordig vooral naar it-softwarevacatures en -opdrachten in België. Uit de cijfers van Indeed blijkt dat zowat driekwart van de zoekopdrachten naar softwarevacatures vanuit België waren op vacatures in België zelf.
2. Welke landen zitten in de lift voor Belgische softwareontwikkelaars?
Traditioneel zoeken softwareontwikkelaars het niet zo ver van huis. Maar er zijn ook opvallende stijgers. Op een jaar tijd verdubbelde het aantal zoekopdrachten op it-softwarevacatures vanuit België naar Ierland. Ierland is inzake it een bekende bestemming in Europa, vermits veel grote technologiebedrijven er (grote) vestigingen of zelfs hun Europees hoofdkwartier hebben.
Vervolgens is er een toenemende interesse naar werk en opdrachten in Nederland (62 procent hoger) gevolgd door Italië (een stijging van 58 procent).
3. Houden Belgische IT’ers rekening met de Brexit?
Niet echt. Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) is op zich al geen topbestemming voor Belgische softwarespecialisten. In het eerste kwartaal van 2016 was het procentuele aandeel van de zoekresultaten op it-softwarevacatures uit België op banen in Groot-Brittannië 0,10 procent. In het eerste kwartaal van 2017 lag het aandeel zoekopdrachten naar Britse it-softwarevacatures uit België op 0,11 procent.
De interesse om te werken in Groot-Brittannië neemt vanuit Belgische softwarespecialisten dus (licht) toe. Een opvallend resultaat gelet op de Brexit. Want in de rest van de wereld ziet de situatie er helemaal anders uit.
4. Wat is de impact van de Brexit wereldwijd?
Die wereldwijde impact van de Brexit op de jobmarkt is wel opvallend. Over alle jobs heen (dus ook buiten it) zijn Europeanen na de Brexit steeds minder geneigd om een baan te zoeken in Groot-Brittannië.
Sinds begin 2017 is het aantal mensen in andere EU-landen, dat online naar werk zoekt in Groot-Brittannië, met bijna twintig procent afgenomen. De interesse neemt overal af in Europa, maar de daling is het grootst in Duitsland, Frankrijk, België en Spanje. Deze daling is zelfs nog sterker dan die in juni 2016, vlak na de uitslag van het Brexit-referendum.
5. Wat is de impact van de Brexit op de IT-jobmarkt?
Ook inzake it-jobs, en software in het bijzonder, blijkt er wereldwijd verminderde interesse voor Groot-Brittannië. Daar gaat het, volgens Indeed, zelfs om een daling van meer dan 60 procent van interesse in it-softwarevacatures in Groot Brittannië die bekeken werden vanuit de Verenigde Staten en vanuit de EU-landen.
Kortom, bij de Belgische softwarespecialist maakt de Brexit weinig indruk. Maar bekeken vanuit de rest van Europa – en op een veel grotere schaal – is de bereidheid duidelijk minder om in Groot-Brittannië te gaan werken.