De performantie van containergebaseerde applicaties monitoren is big business en toch was het tot voor enkele jaren een gat in de markt. Een gat in de markt waar Stijn Polfliet en Frederick Ryckbosch in 2013 besloten in te springen. Met hun bedrijf CoScale bieden ze ondertussen een monitoringstool aan die naar eigen zeggen wereldwijd tot de top behoort. Een goede reden om de heren achter deze startup eens aan de tand te voelen.
Het verhaal van CoScale begon toen in 2013 Polfliet en Ryckbosch tijden hun doctoraatsonderzoek aan de Universiteit van Gent ontdekten dat er geen monitoringtools waren voor moderne op de cloudgebaseerde applicaties. ‘Softwarecontainers en de Docker-technologie waren in volle opmars, wat het ontwikkelen sterk vereenvoudigde, maar het monitoren complexer maakte. Voor ons het sein om hier een oplossing voor uit te dokteren,’ geeft Polfliet aan.
Monitoringsoplossing
‘CoScale biedt een oplossing om de performantie van containergebaseerde applicaties te monitoren. Belangrijk in deze context is het verzamelen van metrieken met een beperkte overhead en minimale impact op de systemen zelf. Hiervoor werd een monitoring agent ontwikkeld die metrieken verzamelt over de verschillende lagen van een containeromgeving. Deze zogenaamde full stack-visibiliteit over de verschillende lagen in de softwarecontainers wordt bij weinig bestaande monitoring tools aangeboden. Daarnaast is ook functionaliteit toegevoegd voor specifieke containertechnologieën, zoals Red Hat OpenShift, Kubernetes en Docker. Dit laat ons toe om met deze bedrijven samen te werken. Een ander aspect waar sterk werd op ingezet is het efficiënt analyseren van een grote hoeveelheid metrieken. Hiervoor hebben we specifieke machine learning-algoritmes ontwikkeld die snel en proactief performantieproblemen kunnen detecteren’, geeft Ryckbosch in een notendop de functionaliteit weer.
Aanvullende expertise en kapitaal
‘Al vanaf de beginfase hebben we er drie personen bij gehaald die ervaring hadden met het opstarten en managen van startups’, vervolgt Ryckbosch. ‘Zij voerden gesprekken met een aantal (potentiële) klanten en dat deed ons de noden van de markt begrijpen. Uiteraard was het volgen van de nieuwste trends rond softwarecontainers van in het begin cruciaal, maar dat is vandaag de dag nog steeds even belangrijk. Bovendien trokken we een handvol softwareontwikkelaars aan. Zij vulden onze initiële technische kennis aan.’
Het uitbouwen van een softwareapplicatie kost handenvol geld en er was dan ook al snel bijkomend kapitaal nodig om de eerste jaren te overbruggen. Hiervoor werden investeerders gezocht en gevonden. GIMV, Obic en PMV participeren ondertussen in het kapitaal van het bedrijf. ‘Initieel werd het budget voornamelijk gebruikt voor het ontwikkelen van de tool. In een later stadium moest het product gecommercialiseerd worden. Daarvoor zijn sales en marketing skills aan het team toegevoegd’, kijkt Polfliet terug op het recente verleden. ‘Daarnaast zijn we natuurlijk blijven investeren in technische kennis rond container technologie en machine learning.’
Dit vergde nog een aantal extra investeringsronden en er werden technische partnerships afgesloten met Docker, Red Hat en Microsoft. Commercieel werd in zee gegaan met een aantal resellers om de verkoopverder handen en voeten te geven.
Internationale toekomst
‘Momenteel is CoScale één van de wereldwijde marktleiders op het gebied van het monitoren van software containers’, meent Ryckbosch. ‘Onze unieke technologie en partnerschappen geven ons de nodige voorsprong. Recent trokken we ook een aantal internationale partners aan om onze technologie te commercialiseren in onder andere het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.’
Dat dit alles niet onopgemerkt voorbij ging is duidelijk. Recent werd het bedrijf gecontacteerd om deel te nemen aan de Microsoft Startup Roadshow in de Verenigde Staten en werd het bekroond als meest innovatieve partner door Red Hat. Alsof dat nog niet genoeg erkenning was sleepte CoScale ook de eerste plaats van de Red Herring Top 100 Europe in de wacht. Geen kleine prijzen voor een Belgische startup.
‘Containertechnologie gaat zeker nog een groeispurt nemen en we zitten perfect geplaatst. We moeten sterk kunnen meegroeien met de markt’, werpt Polfliet een blik op de toekomst. ‘We bouwen dan ook in snel tempo een wereldwijd commercieel netwerk uit en verwachten de komende jaren elk jaar een groei met dubbele cijfers te realiseren’, besluit hij.