Outsourcing en virtualisatie blijven een rol spelen in het servergebruik in ons land. In minder locaties van Belgische bedrijven staat een server. En als een bedrijf op die bepaalde locatie nog wel servers heeft staan, zijn dat er in aantal steeds minder.
Voor deze cijfers vallen we terug op een rondvraag van Computer Profile bij it-verantwoordelijke over het gebruik van serversystemen, en dit op vraag van Computable. In totaal ging het om zowat 3.100 interviews in bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers. Het gaat hierbij om x86-systemen (zie onder).
Daling in locaties
De trend is alvast duidelijk. De dalende lijn in het aantal bedrijfslocaties dat x86-servers on-premises heeft draaien, blijft doorzetten. In 2013 lag het percentage nog rond de 88 procent en in de afgelopen jaren is dit nog verder gedaald. Vorig jaar had ruim 84 procent van de locaties lokaal draaiende servers, in 2017 is dat verder gedaald naar minder dan 80 procent.
Daling in aantal servers
Niet alleen staan er op minder locaties dan voorheen x86-servers, ook het gemiddeld aantal servers op de locaties die nog wel gebruikmaken van on-premises x86-servers loopt langzaam terug. In de periode april 2015 tot en met april 2017 is een daling zichtbaar van gemiddeld 6,5 naar 5,1 x86-servers, een afname van 1,4 stuks per locatie.
Het sterkst is de daling geweest bij locaties van multinationals waar het gemiddeld aantal servers daalde van 12,4 naar 7,9 x86-servers in deze periode.
Met deze dubbele daling volgt ons land een internationale trend. Ook in Nederland gaat de server steeds vaker buiten de deur. Internationale cijfers over de servermarkt laten ook een lichte daling zien in verscheepte servers. De klassieke on-premises server lijkt dus zijn beste tijd te hebben gehad.
Verklaring
De algemene daling van het aantal servers is goed te verklaren. Er is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar datacenters en shared service centers. Private en public cloud eisen hierbij hun rol op.
De afgelopen vijf jaar is het percentage bedrijfsvestigingen dat aangeeft (een deel van) het serverpark te hebben geoutsourced gestegen van 28 procent in 2012 tot de huidige 36 procent. Vooral kleinere bedrijven opteren voor outsourcing.
Ook de aanhoudende trend van virtualisatie speelt een rol in de verdere daling van het aantal verkochte en gebruikte servers, vermits door deze technologie minder fysieke servers nodig zijn.
Marktaandelen: HPE sterk bij multinationals
Binnen het domein van de x86-servers is HPE naar goede gewoonte de meest in het oog springende partij. Van alle x86-servers binnen de zakelijke Belgische markt, betreft ruim 60 procent een systeem van HPE. Bij multinationals is het aandeel HPE zelfs nog hoger, ongeveer 70 procent.
Dell heeft in ons land een aandeel van 21 procent van de x86-servers. Hun aandeel is het grootst bij de grotere bedrijven (de zogenaamde national enterprises).
De andere leveranciers moeten het met de overschot doen. Zo is Lenovo de nummer drie op het gebied van x86-servers. Circa 7 procent van alle servers betreft een Lenovo-systeem. Eind 2014 is door Lenovo de servertak (X86 systemen) van IBM overgenomen. Het aandeel van Fujitsu zit daar vlak achter.
Marktaandeel volgens sectoren
In sommige sectoren is het marktaandeel van HPE hoger dan bij andere. Segmenten waar HPE het hoogste marktaandeel heeft ten opzichte van de andere aanbieders zijn de bouwindustrie (70 procent) en manufacturing (73 procent).
Dell x86-servers, goed voor ruim een vijfde van de markt, komen bovengemiddeld voor bij sectoren als onderwijs (50 procent) en gezondheidszorg (27 procent). Lenovo x86-servers komen bovengemiddeld vaak voor bij bedrijfsvestigingen uit de transportsector (20 procent).
Stabiele markt
Tenslotte nog dit: de aandelen van de vier grootste aanbieders zijn de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode 2012 tot nu schommelde het aandeel van HPE telkens tussen de 57 en 61 procent, van Dell tussen de 20 en 23 procent en van IBM/Lenovo tussen de 7 en 10 procent. Of hoe in deze markt de kaarten blijkbaar zijn gelegd.
Over X86
Computer Profile gebruikt x86 als overkoepelende term. ‘De laatste jaren betreft het de 64 bits-versie van het x86-platform die ook wel x64 wordt genoemd. Wij sluiten de oudere versies niet uit en vragen niet naar het verschil. Daarom gebruikt Computer Profile nog altijd de x86-aanduiding. Met name om het verschil aan te geven met bijvoorbeeld sparc servers of Itanium servers’, aldus een woordvoerder van het onderzoeksbureau.