De persberichten van bedrijven die een paar honderd it’ers/technici/ingenieurs (schrappen wat niet past) willen aanwerven, zijn in mijn mailbox niet meer te tellen. De ‘war for talent’ woedt volop. En als it’er kan je daar maar beter je voordeel uit halen.
Deze column gaat over je verdiende loon. In het boek ‘Welke kleur heeft jouw parachute’ van Richard Bolles las ik onlangs een interessante anekdote. Bolles haalt het voorbeeld aan van fiere werknemer die net haar eerste baan in de wacht had gesleept. ‘Toen ik vroeg hoeveel ze ging verdienen, antwoordde ze dat ze dat niet wist, maar uitging van een redelijk salaris. Tot ze haar eerste loonbriefje kreeg en haar ogen niet kon geloven. Zo erbarmelijk laag was het bedrag.’
Kortom, enkele nuttige tips voor salaris(her)onderhandelingen kunnen dus geen kwaad. Je kan (ook als it’er) dan wel goed in de markt liggen, je moet dat nog verzilveren. Het startloon dat je afspreekt tijdens je sollicitatie is hierbij cruciaal, vermits loonopslag minder evident wordt.
1. Ken je marktwaarde (en speel die uit)
Of het nu een sollicitatie is of een evaluatiegesprek, ken altijd je marktwaarde. Of weten wat je een bedrijf en afdeling bijbrengt. En je moet mondig/assertief zijn om dat op het juiste moment uit te spelen bij je huidige of nieuwe job.
Ik ken it’ers die al twintig jaar op dezelfde dienst werken en, los van de indexaanpassing, nooit loonopslag hebben gekregen. Wil je iets, dan zal je er altijd naar moeten vragen.
2. Kijk over het muurtje
Onderzoek voorafgaand aan je (sollicitatie)gesprek zorgvuldig de gangbare salarissen in je vakgebied. Of om het in managementtaal te stellen: benchmark.
Je kan duizenden euro’s per jaar verdienen door op voorhand wat onderzoek te doen. Veel moeite kost dat overigens niet. Referentielonen zijn slechts een klik van je verwijderd, ook die voor de privésector.
3. Save the best for last
Deze tip is specifiek voor je sollicitatiegesprek. Begin pas over het salaris aan het einde van de hele sollicitatieprocedure. Eigenlijk dus wanneer (en als) de tegenpartij aangeeft om je te willen aanwerven. Polst de werkgever al eerder over het gewenste salaris, dan hou je dus best de boot af. En noem zeker geen bedrag. Dat moet hij doen.
4. Concurreer nooit op prijs
Zit je tegenover een werkgever die nog geen twee minuten nadat je gesprek is gestart naar je loonverwachtingen peilt, dan lijkt me dat geen goed teken. Vaak ziet hij salaris dan als het belangrijkste of enige criterium bij de keuze van wie ze aanwerven. Jij als getalenteerde it’er verdient dan beter. Mijn professor marketing zei het vroeger al: concurreer nooit op prijs.
5. Denk aan extralegale voordelen
In je salarisgesprek met je (toekomstige) werkgever heb je het natuurlijk ook over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Die worden steeds belangrijker en helpen de werkgever om het totale vergoedingspakket (fiscaal) te optimaliseren.
Extra’s zoals groeps- en hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen of maaltijdcheques verhogen dat totale pakket gevoelig. Zodra je naar een sollicitatiegesprek gaat, weet je welke extralegale arbeidsvoorwaarden voor jou het belangrijkst zijn.
Specifiek in de it-sector spelen deze voordelen een belangrijke rol. Een informaticus zonder bedrijfswagen lijkt me in ons land even zeldzaam als een dag zonder file. Geen enkele sector telt meer firmawagens dan de it-sector. Zij vormen een cruciaal onderdeel van je loonpakket, en dus ook van de loononderhandeling.
6. Alles op papier
Wanneer dit alles is afgerond, dan wil je een samenvatting van alles wat ze je hebben beloofd: op papier en ondertekend. Veel leidinggevenden ‘vergeten’ helaas wat ze je tijdens het sollicitatiegesprek hebben toegezegd. Een situatie die ik zelf ook al heb meegemaakt. Soms vergeten ze het echt, in andere gevallen spelen ze gewoon een spelletje.