Op een speciale ministerraad over veiligheid en justitie heeft de regering beslist om een versnelling hoger te schakelen op het vlak van cyberveiligheid, zowel voor de privésector als de overheid. Er komen zes concrete maatregelen die cybercriminelen de wind uit de zeilen moeten nemen.
De regering heeft onder meer beslist dat er een call center komt dat dag en nacht beschikbaar zal zijn voor kmo’s en bedrijven als ze onder vuur liggen bij een cyberaanval. Dat call center is er voor elk bedrijf, zo onderstreept minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) en dus niet alleen voor bijvoorbeeld de energiesector of de financiële sector.
Naast het call center wordt ook een ‘Early Warning’-systeem geïnstalleerd, dat wel grotendeels op kritieke sectoren en infrastructuur is gericht. Het systeem wordt binnen het Federaal Cyber Emergency Team opgericht en moet op een proactieve manier die kritieke sectoren waarschuwen voor nakend onheil. Ze krijgen via een gezamenlijk platform ook toegang tot informatie over bedreigingen en kwetsbaarheden.
Als derde punt zal er door de overheid ook een nieuw ‘Computer Security Operations Center’ gecreëerd worden. Dit wordt ingezet om kritieke infrastructuur van de overheid beter te beschermen door betere detectie en monitoring.
De federale overheidsdiensten zullen daarnaast ook gebruik kunnen gaan maken van een nieuwe tool om cyberrisico’s in te schatten. De regering vond hiervoor inspiratie in Luxemburg, waar zo’n tool al bestaat. Deze webapplicatie moet overheidsdepartementen toelaten om risico’s sneller te analyseren en de gepaste maatregelen te nemen. Later moet er ook een gelijkaardige tool beschikbaar komen voor de privé.
Niet alleen de technische ingrepen worden opgeschroefd, er komt ook meer aandacht voor informatie en sensibiliseren. Die opdracht gaat naar het CCB, het Centrum voor Cybersecurity. Minister De Croo benadrukt daarbij het belang van de sensibilisering van KMO’s. Zowat 45 procent van de cyberaanvallen op bedrijven gebeurt vandaag bij kmo’s.
Als laatste maatregel ten slotte, is er afgesproken dat er betere Europese en internationale samenwerkingen opgezet zullen worden om hackers te snel af te zijn.
‘Na de aanslagen van 22 maart vorig jaar ging terecht veel aandacht naar onze fysieke veiligheid’, zegt minister De Croo. ‘Maar cyberaanvallen en cyberspionage vormen minstens een even grote bedreiging voor onze veiligheid, onze concurrentiepositie en onze economie. Dat is de voorbije dagen nog maar eens bewezen met de grootschalige cyberaanval met ransomware. Zowel de overheid als onze bedrijven moeten hun weerbaarheid tegen cyberaanvallen verhogen.’