Een maand geleden kondigde Janssens Field Service (installateurs van onder meer fiberlijnen en slimme energiemeters) aan dat ze voor dit jaar op zoek waren naar 250 nieuwe medewerkers. Die aanwervingen verlopen vrij vlot, zegt ceo Koen Verbergt, maar de ‘mismatch’ tussen wat het onderwijs aflevert en wat de industrie vraagt, blijft bestaan.
Begin dit jaar kondigde Proximus aan dat het werk gaat maken om glasvezel naar de residentiële markt uit te rollen. De operator investeert de komende tien jaar zo’n drie miljard euro in het project. Bovendien werd bekend dat vanaf 2019 ‘slimme meters’ de huidige elektriciteitsmeters zullen vervangen in Vlaanderen.
Ook voor tal van andere IoT-projecten moeten nieuwe leidingen, sensoren en apparatuur geïnstalleerd worden. Voor Janssens Field Services was dat het sein om een tandje bij te steken wat betreft aanwervingen. Er was dit jaar plaats voor zo’n 250 nieuwe medewerkers, klonk het begin maart. ‘Ondertussen zitten we wat dat betreft ongeveer op schema’, zegt ceo Koen Verbergt. ‘Ik denk dat we nu aftikken op ongeveer 85 nieuwe aanwervingen.’
Voor sommige projecten, zoals het installeren van slimme thermostaten is er een duidelijke seizoencyclus, zegt Verbergt. ‘De meeste van dat soort apparaten worden tussen september en april geïnstalleerd. De collega’s die we nu in huis halen, worden dus ‘op de groei’ aangeworven, omdat zij ook nog een opleidingstraject moeten doorlopen. Zo’n traject kan wel even duren. Voor glasvezelinstallateurs is dat bijvoorbeeld drie maanden, plus nog eens drie weken specifieke training op het lassen van glasvezel.’
Voor Janssens Field Services is die interne opleiding een absolute noodzaak omdat de vaardigheden die zij zoeken, zelden op school aangeleerd worden. ‘Scholen moeten zich natuurlijk aan ‘eindtermen’ houden, de zaken die elke leerling minimaal onder de knie moet hebben. Maar de apparaten die wij installeren bestonden dikwijls twee of drie jaar geleden nog niet. Hoe zouden die dan al een plaatsje in die eindtermen kunnen hebben’, vraag Verbergt zich retorisch af.