De Vlaamse technologiebedrijven hebben nog nooit zo veel producten en diensten naar het buitenland geëxporteerd. Hun export steeg vorig jaar met vijf procent tot een record van 61,7 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van Agoria.
De export van de Vlaamse technologiebedrijven breekt records en dat is goed nieuws voor de Vlaamse economie. Want de technologiesectoren zijn goed voor een derde van de totale Vlaamse export. De gemiddelde exportgroei van de technologiebedrijven tussen 2005 en 2016 bedroeg 2 procent, in 2015 volgde een groeispurt naar 4 procent, vorig jaar klokten we af op 5 procent.
‘Onze bedrijven blonken in het buitenland al uit door hun innovatieve producten en diensten. Nu versnelt de export nog, want ons land werd door de loonmatiging een stuk competitiever’, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Meer export, betekent meer jobs in eigen land en in onze exportmarkten. Vlaamse technologiebedrijven openden al meer dan 1.200 filialen in de wereld. En ook daar zijn jobs voor Vlamingen. ‘Om hun internationale groei te ondersteunen, zoeken onze bedrijven ook Vlaams talent. Momenteel is er in het buitenland een duizendtal jobs voorhanden. Durf en grijp deze kans. Internationale ervaring is een persoonlijke verrijking en ook een plus voor het bedrijf’, zegt Demuynck.
Transportmiddelen (26,33 miljard euro), machinebouw (14,27 miljard) en elektrotechniek en ict (12,84 miljard) zijn de toppers. Maar wie denkt dat het hier enkel om pakweg auto’s en textielmachines gaat, mist veel. Demuynck: ‘Vlaanderen telt bijvoorbeeld goed driehonderd bedrijven die toeleveren aan voertuigfabrikanten over heel de wereld. We zijn wereldtop voor onder meer de productie van hightech elektrocomponenten, radionavigatie, optische instrumenten voor de medische wereld, onderdelen van vliegtuigen en ruimtevaart, milieutoepassingen en technologie en metaalconstructie voor infrastructuur en gebouwen. Als gemeenschappelijke deler spreken we over technologische oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.’
Wie de wereldkaart bekijkt, stelt vast dat Vlaanderen naar alle landen in de wereld exporteert. Onze buren Duitsland, Frankrijk en Nederland blijven het belangrijkst. De VS vormen de belangrijkste exportmarkt buiten de EU. De zogenaamde Brics-landen zorgden tot 2012 voor een belangrijk deel van de exportgroei, maar vielen daarna stil. Hun rol als exportmotor werd intussen weer ingenomen door groei binnen de eurozone. Buiten de eurozone valt ook het groeiende belang van Japan op. Het hebben van verschillende exportmarkten is dan ook belangrijk om het risico van het wegvallen van één exportmarkt te omzeilen.