Twee jaar na de introductie blijkt in België slechts 0,27 procent van de elektronische betalingen contactloos te zijn gebeurd. Een nieuwe sensibiliseringscampagne moet het gebruik aanmoedigen. ‘Er is nog een lange weg te gaan,’ zegt Tim Meersschaut van betaaloperator CCV. ‘De veralgemening komt er pas wanneer alle banken contactloze kaarten uitgeven.’
Precies 317.921. Zoveel contactloze betalingen verwerkte CCV sinds de technologie in mei 2015 in ons land werd ingevoerd. Dat is nauwelijks 0,27% van het totale aantal.
CCV was het eerste betaalbedrijf in België dat contactloze betalingen op haar terminals mogelijk maakte. ‘Wij konden steunen op de technologie uit Nederland, waar we marktleider zijn en dus sneller nieuwe technologieën kunnen invoeren’, zegt CCO Tim Meersschaut. Contactloos betalen kan op de betaalterminals van CCV sinds kort ook met de smartphone (via Android Pay), maar wel enkel met kredietkaarten van BNP Paribas Fortis (of dochterbanken Fintro en Hello!).
Traag
In België komt contactloos betalen maar traag uit de startblokken. Dat komt enerzijds omdat de terminalinfrastructuur van de marktleider op zich liet wachten, maar ook omdat er maar weinig banken zijn die contactloze kaarten uitgeven. Ter vergelijking: in Nederland werd onlangs de miljardste contactloze betaling verwerkt.
Om een en ander in een stroomversnelling te krijgen, gaan CCV en kredietkaartenmaatschappij Mastercard een sensibiliseringscampagne opzetten om contactloos betalen te promoten.
‘Handelaars en klanten zijn enthousiast over contactloos betalen. De aankoop wordt gewoon veel sneller afgerond. Vandaag aanvaarden meer dan twintigduizend CCV-terminals contactloze kaarten’, zegt Meerschaut. ‘Voor de grote doorbraak is het echter wachten tot alle Belgische banken contactloze kaarten uitgeven.’ Uit cijfers van CCV blijkt dat een contactloze betaling gemiddeld negen seconden sneller wordt afgerond dan klassiek afrekenen.