Vr/ar-headsets zijn óf bedraad óf zwak. Draadloze breedband biedt de doorbraak. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Kort door de bocht hebben headsets voor virtual reality (vr) en ook wel augmented reality (ar) te lijden van twee zwakheden. Ze zijn óf mobiel, maar relatief zwak, omdat ze in wezen een smartphone op je neus zetten. Óf ze zijn krachtig maar letterlijk gebonden aan een nabije pc waar de eigenlijke vr/ar-toepassing op draait. Natuurlijk helpt de vooruitgang in rekenvermogen en schermkwaliteit van mobiele devices, maar dan nog blijft er de kwestie van batterijduur.
Gelukkig is er nog een andere ontwikkeling die meer mogelijk maakt. Namelijk de ontwikkeling van draadloze breedbandverbindingen die dan pc’s koppelt met headsets in de nabijheid. De navelstreng wordt in letterlijke zin doorgeknipt maar blijft zijn functie nog wel vervullen. Processormaker AMD heeft hiervoor net een strategische overname gepleegd: wireless specialist Nitero die untethered high-res vr en ar mogelijk maakt. Dit belooft de doorbraak. Wat vind jij?
Ik ben een zeer groot fan van tal van IT ontwikkelingen zolang ze maar aan enkele basale en eenvoudige regels voldoen.
1. Toevoegende waarde
2. Kosten/Energie besparend
3. Proces versnellend
Vanuit meer persoonlijke voorkeur kijk ik dan nog naar toepassingen voor mensen met een handicap waarvoor IT mogelijk een zeer grote toevoegende waarde kan vertegenwoordigen. Net als software waarbij spraak kan worden gebruikt, zie ik tal van prachtige mogelijkheden voor deze richting van ontwikkeling.
Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan pijnbestrijding. Het is een bekend fenomeen dat opgewekte emotie middels beeld en geluid pijn kan doen afnemen door afleiding. Maar in professioneel opzicht kunnen we denken aan aankomende medisch specialisten die nu, zonder te moeten snijden in een patiënt, nog veel beter zichzelf kunnen voorbereiden en professionaliseren. Ik denk aan andere opleidingsmogelijkheden voor bijvoorbeeld architecten of veiligheidsspecialisten die hiermee nog meer en betere ervaringen op kunnen doen.
Uiteraard zullen er ook mogelijkheden komen op het gebied van spel en vrije tijd en niet in de laatste plaats een integratie in huidige militaire toepassingen zoals piloten van gevechtsvliegtuigen of tanks die wellicht met dit instrument voertuig of vliegtuig van afstand kunnen bedienen.
Uiteraard nog niet volkomen maar de ontwikkeling en richting, veelbelovend.