Ai is het nieuwe tech-toverwoord, maar het wordt op te veel dingen geplakt. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De notie van kunstmatige intelligentie (ki; artificial intelligence, ai) is helemaal niet nieuw. In de vorige eeuw was het al geopperd en doordacht door Alan Turing (1912-1954), de informaticapionier waar ict-vaktitel Computable later haar naam aan heeft ontleend. Ai is al zo oud en al zo lang in zicht dat zelfs Hollywood er zich meermaals aan heeft gewaagd, met een scheut sciencefiction. Onder meer ai in schattige kindervorm, maar ook in komische robotvorm (eigenlijk androïde, maar goed).
Eind vorige eeuw was het voorvoegsel ‘e-’ helemaal marketinghip, later gevolgd door ‘web-’ en ‘i-’ en ‘cloud-(enabled)’, et cetera. Nu is het de beurt aan ai, vaak verpakt als ‘machine-learning’, ‘deep learning’ en andere leervormen die op slimheid wijzen. ‘Als we geen ai gebruiken, dan zijn we so screwed’, zou een cynicus kunnen zeggen. Ai is nu verworden tot magisch sausje dat over van alles en nog wat heen wordt gegoten. Jammer, want dat zorgt voor erosie, uitholling. Wat vind jij?
Er zijn een paar zaken die ik graag aanvul bij dit onderwerp, zodat de lezer(es) hier zelf een beetje beter beeld van kan vormen.
IT ICT 100% voorspelbaar
In essentie is vehikel IT aan universele wetmatigheden onderworpen, die ook bij AI een rol spelen. Universele wetmatigheden waar 99,9% van alle commerciële lieden die AI ge/misbruiken nooit van hebben gehoord…. niettemin…
Elke stap in en met IT ICT is afhankelijk van een ‘Main ingrediënt’, Vooraf gestelde waarde. Ongeacht of die waarde een beweging is, een getal of een woord. Waarde. Om het voor u eenvoudig te houden…
Aktie – Reactie Input – Output Alpha – Omega
Zoals u ziet komen die universele wetmatigheden in tal van hoedanigheden, vorm, kleur, weer terug sinds mensenheugenis. Alles wat u doet, geeft een reactie. Doet u niets, gebeurd er niets. In de automatisering kan men, wanneer de voorspelbare uitkomst 0 is, software programmeren een volgende stap te zetten. Zoals u ziet, ook hier volkomen voorspelbaar, voorgeprogrammeerd, stap, proces (ver)handeling.
Bedenk u zelf maar eens als u een email aan uw schoonmoeder wil schrijven. Alle elementen zijn volkomen voorspelbaar. U heeft uzelf nodig, een laptop/tablet, u heeft een email programma nodig, u heeft stroom nodig en natuurlijk is de ‘voorwaarde’, het hebben van een internet aansluiting, ook een vereiste. Is er één van voornoemde elementen niet aanwezig, geen brief aan uw schoonmoeder. Vehikel IT zal dan rustig wachten tot de volgende gegeven opdracht.
Als u een email stuurt aan uw schoonmoeder, dan zal u ongetwijfeld weten wat u haar zal gaan melden. En een sub-procesje, komt dan op gang. Input Output, elke toets die u beroerd, zorgt voor een digitale output op het scherm van het apparaat dat hiervoor speciaal is geprogrammeerd. Was dat niet het geval…. u raad het al. Geen output.
AI vs Unibersele wetmatigheden
Ik kan me met de beste wil van de wereld nog niet helemaal bedenken hoe dat AI, met de kennis, de techniek en mogelijkheden, i.c.m. de Universele wetmatigheden waar AI ook ondergeschikt aan is, dat AI als iets zelfstandigs zou kunnen functioneren. AI semi automatisch wellicht, maar volkomen? Er is namelijk altijd een stap of element nodig AI volkomen te maken. Energie. En wellicht kunt u nu zelf ook nog wel elementen bedenken die het noodzakelijk maken onderdeel uit te maken van….
AI is op dit moment niets meer of minder dan een nutteloze, vooral commerciële, hype. Een hype in automatiseringsland die vooral weinig toevoegende waarde kent, maar vast wel heel veel hele hoge rekeningen.
Ongetwijfeld.