Apple gaat tegen de trend in met meer eigen hardware, maar doet het daarmee goed. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Apple heeft een externe toeleverancier van chiptechnologie een harde klap gegeven. De iPhone-maker heeft het Britse Imagination Technologies over enige tijd niet meer nodig, want het werkt aan eigen grafische chips (GPU’s). De beurswaarde van Imagination is in een enkele dag gehalveerd en de toekomst ziet er somber uit. Ondertussen komt hiermee het Apple van vroeger weer terug: een eigengereide hardwaremaker die veel zelf doet en zich daarmee onderscheidt van de concurrentie.
Lang geleden is Apple daar lange tijd succesvol mee geweest, voor zijn Mac-computers. Totdat het bedrijf afstapte van de ooit krachtige PowerPC-processors en voor Intel-chips koos. Daarvóór had het geleidelijk aan al andere bedrijfseigen zaken afgebouwd waardoor Macs qua het interne uiteindelijk als gewone Windows-pc’s werden. Nu (maar eigenlijk enige tijd terug begonnen) benut Apple de goed gevulde schatkist dankzij de goedverkopende iPhone om terug te keren naar meer eigen makelij, voor meer grip en hogere marges. Tegendraads, maar dus wel een goede strategie voor het bedrijf én diens klanten. Wat vind jij?