Zowel in zijn pc’s, maar zeker ook voor de printers, voert HP de beveiliging op. Met security wil HP zich onderscheiden van zijn concurrenten. Al bevindt beveiliging zich bij deze endpoints op meerdere domeinen. Computable sprak met de cto van HP.
Beveiliging is niet nieuw, zeker niet voor pc’s. En eigenlijk ook niet voor printers. Maar toch voert HP zijn inspanningen en sensibilisering op in dit kader. En daar zijn drie goede redenen voor.
1. De nood aan endpoint beveiliging
Het verhaal is bekend. Endpoints, zoals pc’s, smartphones en printers, zijn bij veel bedrijven de zwakke factor. ‘Ruim 70 procent van de data breaches zijn begonnen bij een endpoint en vallen dus buiten het zicht van het it-epartement’, stelt Nick Lazaridis, president bij HP voor emea, tijdens een persconferentie in Londen over de security-inspanningen van HP.
Pc’s zijn bijvoorbeeld niet ontworpen met security in het achterhoofd, zo gaat hij verder. ‘Veel van die apparaten zijn ook al enkele jaren oud. En bovendien veronachtzamen veel gebruikers de noodzakelijke updates van de toepassingen die ze gebruiken’, stelt Lazaridis, die hierbij zijn echtgenote als voorbeeld aanhaalde. ‘Het werkt toch, dus waarom updaten, zeggen ze dan.’
Drie domeinen
Security dus, maar op diverse vlakken. ‘Als ik een beetje veralgemeen, kan je security bij endpoints zien op drie niveaus’, stelt Shane Wall, chief technology officer (cto) en global head van HP Labs. ‘Je hebt security op niveau van de applicatie, op het niveau van het besturingssysteem en op het niveau van de firmware.’
Inzake pc’s werkt HP voor beveiliging van de applicaties en het besturingssysteem samen met partners, zoals de klassieke anti-malware leveranciers en partijen als Microsoft. Maar voor firmware zit dit anders. Daar neemt de Amerikaanse onderneming het heft helemaal zelf in handen. Wall verwijst in dit kader onder meer naar HP Sure Start, een soort van bio-security die vandaag in zijn derde generatie zit.
Het zijn de kwetsbaarheden op niveau van de firmware die volgens de cto danig worden onderschat. ‘We hebben de laatste jaren zeer ingrijpende data breaches gezien die zich richtten op de firmware’, stelt hij en verwijst naar bekende voorbeelden als Saudi Aramco, Sony Pictures en Stuxnet.
Overigens richt de beveiliging van de HP pc’s zich niet enkel op het toestel zelf, maar ook op de identiteit van de gebruiker via een toepassing als HP Workwise voor proximity based authentication. Maar ook voor diens data met ingebouwde toepassingen als HP Sure View (een ingebouwd privacyscherm), HP Secure Erase en HP Sure Click, om gebruikers te beschermen tegen online veiligheidsdreigingen.
2. De printer als zwakke schakel
Het verhaal van HP gaat nog verder. Want volgens de onderneming is vooral de printer een erg onderschat toestel inzake security. Uit cijfers die het bedrijf aanhaalt, is zowat 90 procent van de it-managers ervan overtuigd dat pc’s een doelwit zijn voor data breaches. Slechts 18 procent ziet de printer als mogelijk doelwit. ‘Nochtans zijn die toestellen vandaag ook aan een netwerk aangesloten en circuleren heel wat gevoelige data via printers’, zo klinkt het bij de Amerikanen.
Inzake printersecurity gaat HP overigens all the way. ‘Daar nemen we zelfs de security op het niveau van de applicatie, op het niveau van het besturingssysteem én op het niveau van de firmware op ons’, aldus de cto.
HP kondigde in Londen een nieuwe lijn A3-printers aan, die beschikbaar zal zijn in meer dan tachtig landen. Deze nieuwe lijn bestaat uit 54 types en het bedrijf omschrijft deze reeks in zijn persbericht fier als ‘meest veilig A3-printers’. Ook werden HP managed print services aangepakt. HP maakt onder meer komaf met oudere interfaces en protocollen. Ook admin paswoorden en encryptie- instellingen zouden zijn verbeterd en aangepast.
3. Onderscheiden in de markt
De aandacht voor security heeft ten slotte ook een andere reden. Want hoe maak je vandaag als fabrikant het verschil in een mainstreammarkt als pc’s? ‘Ook al zijn wij vorig jaar in die markt wel gegroeid’, oppert Wall als we hem dit voorleggen. Dat klopt, al zit de groei in de pc-markt in het premium-segment waar HP eveneens zwaar op inzet, zoals blijkt uit de recente cijfers van Gartner. De traditionele pc’s dalen al jaren qua verkoop.
Nu de markt voor devices als pc’s en printers toch voor een stuk gemeengoed is geworden, is security voor HP binnen die toestellen een onderscheidende factor. ‘Het is alvast iets waar wij een voorsprong hebben op menige concurrent’, beweert de cto.