Naast politieke en economische complexiteit moet de Brexit ict-hordes nemen. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Veel is gezegd en geschreven over het Britse vertrek uit de Europese Unie. De Brexit is officieel ingezet maar heeft nog heel wat voeten in de aarde. De door premier Theresa May gewenste ‘respectvolle scheiding‘ dreigt niet alleen een vechtscheiding over voorwaarden en volgordes te worden. Het opstappende land moet ook zaken voor zichzelf zien op te zetten. En ict speelt daarin een flinke rol, natuurlijk.
Alleen dreigt ict ook belemmerende rol te vormen. Zo blijkt het huidige douanesysteem voor aangifte van goederen niet bepaald schaalbaar te zijn. Terwijl dat wel zal moeten zodra de Brexit eenmaal rond is. Het huidige systeem, dat volgens Computer Weekly al zo’n 25 jaar dienst doet, kan zestig miljoen douane-aangiftes per jaar aan. Dat is niet afdoende voor de verwachte aantallen zodra de grenzen weer bestaan tussen Groot-Brittannië en de EU.
Een ict-project is al lopende, maar bepaald niet vlot: in november heeft de Britse overheidsprojectenbewaker IPA een oordeel hierover naar beneden bijgesteld: van oranje naar rood. Ict wordt een struikelblok voor de Brexit. Wat vind jij?
Een ict-systeem van 25 jaar?! Hopelijk hebben ze het om de 5 jaar herwerkt. Dat is een gouden regel. Aan technologie zal het zeker niet liggen, wel aan de mensen die het moeten uitwerken. De procedures moeten ook gekend zijn, en daar kan het schoentje wringen. ICT op zich is flexibel. Het zal wel lukken.