Het lijkt in tijden van public cloud, Amazon en schaalvergroting minder evident. Maar toch zijn er in ons land startups die vandaag helemaal zelf een eigen datacenter bouwen voor publieke diensten. Hoeveel kost zoiets en wat komt er bij kijken?
Vier jaar geleden begon Steven Bens met de bouw van een eigen datacenter in ons land. Bens was ervoor werkzaam bij Netlog, dat later veranderde in Massive Media. Hij werkte in die context samen met enkele bekende uitbaters van datacenters in ons land.
In 2013 begon Bens er helemaal zelf aan vanuit zijn bestaande vennootschap Unix-Solutions. ‘Ik had één freelancer die met mij werkte’, vertelt hij. ‘We waren ervoor al werkzaam als hostingbedrijf, en merkten toen dat het soms toch vrij lang duurde vooraleer bestaande datacenters bepaalde zaken konden opleveren. Intussen hadden we ook de nodige ervaring opgebouwd.’
Hoe zelf beginnen?
In 2013 kocht Bens met zijn bedrijf een loods aan de Hoge Wei in Zaventem, niet ver van het bestaande datacenter van Colt. Met als doel om een datacenter te bouwen. ‘We hebben alles zelf gedaan, behalve de verhoogde vloeren. Het is erg lean en mean. Je kan een datacenter vandaag ook erg modulair runnen. Zodra je klanten hebt, bouw je het verder uit. Je gebruikt dus enkel wat je nodig hebt’, vertelt hij. ‘Vandaag hebben wij in Zaventem tachtig racks gevuld en hebben er een capaciteit van minstens 180 racks.’
Unix-Solutions is neutraal ten aanzien van de netwerkleveranciers. ‘Wij hebben samenwerkingsverbanden met de grote netwerkdiensten als Level3, Cogent en GTT, het vroegere Tiscali. Maar ook met lokale partijen zoals BICS van Proximus, Telenet en VOO’, vertelt Bens. Daarnaast heeft Unix-Solutions ook akkoorden met de Facebooks, Googles en Microsofts van deze wereld voor de uitwisseling van internetverkeer, net als afspraken met de bekende internetknooppunten als Ams-IX.
De wet van het remmende datacenter?
Het parcours van Steven Bens is opvallend. De klantenbasis is vrij breed. Zijn datacenter levert diensten aan kleinere webbedrijven en kmo’s, maar heeft ook enkele grote namen in portefeuille zoals Clarabridge (dat het Gentse Engagor overnam) en The eID Company. Terwijl het bedrijf eigenlijk vrij laat de stap zette naar de datacenter business.
Maar die late stap blijkt voor een deel ook een troef. Een datacenter veroudert snel en de technologie raakt alsmaar meer toegankelijk en ook goedkoper. Unix-Solutions baat naar eigen zeggen een Tier 3 plus datacenter uit. ‘Er bestaan ook Tier 4 datacenters maar die zijn in België eigenlijk onmogelijk, omdat zo’n datacenter een dual power feed moet voorzien.’
Deze zomer verkreeg Unix-Solutions ook twee iso-certificaten, eigenlijk noodzakelijk in de wereld van datacenters. Het gaat om iso 9001 en iso 27001. De eerste draait om het kwaliteitsmanagementsysteem, terwijl iso 27001 een internationale standaard is voor het information security management system.
En… hoeveel kost zo’n datacenter?
Om het eerste datacenter uit de grond te stampen investeerde Bens met zijn bedrijf 1,2 miljoen euro. ‘Dat was de eerste fase’, vertelt hij. In totaal gaat het om een investering van 2,5 miljoen euro. Naast het datacenter in Zaventem voorziet Bens ook een tweede datacenter in Leuven. Het bedrijf groeit naar eigen zeggen organisch en investeert verder zodra klanten zich aandienen.
Voor de financiering baseert het bedrijf zich niet op business angels, maar puur op private funding: een lening bij de bank en meer bepaald bij de bank ING’, stelt Bens. ‘Die stapten mee in ons verhaal.’
Waarom doen zo weinig het?
Het verhaal van Unix-Solutions klinkt logisch. Het bedrijf bestaat intussen uit zeven medewerkers en groeit dus uit tot een kmo met twee datacenters in portefeuille. Marketing is vrij beperkt en ook de naam van het bedrijf lijkt nu ook niet bepaald sexy.
Toch is Unix-Solutions eerder een uitzondering. In de wereld van datacenters duiken met namen als LCL en Interxion en met operatoren als Proximus of Colt steevast dezelfde namen op.
Een partij als Combell heeft jaren geleden wel de ambitie kenbaar gemaakt om zelf ooit een eigen datacenter te bouwen, maar die plannen zitten reeds enkele jaren in de koelkast. ‘Veel bedrijven missen de noodzakelijke knowhow om dit effectief te doen’, stelt Bens, die meteen ook het gebruikte budget wil nuanceren. ‘Voor de bouw van een datacenter heb je natuurlijk financiële middelen nodig, maar kennis en knowhow vallen niet te onderschatten.’