In het Computable Café, die loopt op de beurs Infosecurity in Brussel, kreeg Peter Hinssen de IT Person of the Year-award van Computable uitgereikt. Als dank trakteerde de laureaat de aanwezigen op een wervelwind van een presentatie.
Het zijn rare tijden, zelfs in Silicon Valley, ‘the best of times and the worst of times’. Zo begon Hinssen zijn betoog van een halfuur dat aanvoelde alsof het na vijf minuten voorbij was. De serial entrepreneur slash futuroloog slash consultant slash public speaker trakteerde het publiek op een spervuur van oneliners, weetjes, grapjes en, vooral, veel wijsheden en inzichten. Virtuele realiteit, Pokémon Go als enige manier om jonge kinderen buiten in de natuur te krijgen en de Galaxy Note als bom in Grand Theft Auto, ze passeerden allemaal de revue.
Nieuwe Normaal
Het kernidee van Hinssen is dat technologie het Nieuwe Normaal is, maar dat de mensheid en de maatschappij zich nog lang niet aan dat Nieuwe Normaal hebben aangepast. En bedrijven al helemaal niet. Precies daarom moet ING zevenduizend mensen ontslaan, zegt Hinssen, ook al heeft de ceo daar eigenlijk helemaal geen zin in: om de komende jaren relevant te blijven. En dan is ING nog een van de betere leerlingen in de klas, want hopen ondernemingen steken liever hun kop in het zand en leven in ontkenning.
Waarom?
Hinssen stelt bij zijn bedenkingen ook relevante vragen: waarom zien bedrijven geen opportuniteiten in verandering? Waarom mislukken de overnames van jonge startups door oude, gevestigde waarden zo vaak? Of: waarom moeten bedrijven volle slimme mensen toch voortdurend beroep doen op consultants om hen de weg te wijzen?
Het probleem bij zoeken naar de antwoorden is dat de ontwikkelingen zo snel gaan, dat het voor gevestigde waarden bijna ondoenbaar is om nog te volgen. De NASA werkt met honderden mensen tien jaar aan een nieuwe satelliet. Tegen de tijd dat het ding in een baan om de aarde wordt geschoten, is het ding verouderd. Tegelijkertijd bouwt een space-startup (nota bene opgericht door ex-NASA-werknemers) een nieuw soort satelliet ter grootte van een schoenendoos die honderd keer performanter is, in tien keer minder tijd. Hoe dat kan? Jonge, beginnende starters hoeven de SOY niet mee te slepen, de ‘shit of yesterday’. Ze beginnen met een propere lei en kunnen snel hoger schakelen zonder dat ze afgeremd worden door oude procedures, producten of zakenmodellen.
Wakker liggen
Een andere opmerkelijke en verontrustende vaststelling die de techwatcher deed: op dit moment hebben de Amerikanen internet in handen (Google, Facebook, Amazon) en de Chinezen komen in hoog tempo en onvermoeibaar opzetten en zullen binnenkort de Amerikanen naar de kroon steken (TenCent, Alibaba, WeChat). En de Europeanen? Die staan nergens. En komen nergens in het verhaal voor. En dat is iets waar we de komende jaren maar beter van wakker liggen, zegt Hinssen.
“We hebben misschien een nieuwe kans de komende jaren met blockchain, maar dan moeten we die kans ook met beide handen grijpen.”