In de herfst van 2018 komt de Paperlab van Seiko Epson Corporation op de Europese markt. Bezoekers van de CeBIT 2017 in Hannover konden al kennismaken met deze papiermaker van het Japanse technologieconcern. Met dit eerste papierproductiesysteem voor kantoren, zo claimt Epson, kunnen organisaties door middel van een droog proces zonder watergebruik papier produceren uit veilig vernietigd afvalpapier.
Volgens Epson maakt Paperlab met één druk op de knop binnen drie minuten na invoer van oud papier een nieuw vel papier. Het systeem is in staat gemiddeld twaalf A4’tjes per minuut te produceren; het papier heeft een zwaarte van 64 tot 105 gram.
Bijzonder is dat Paperlab papier maakt zonder toevoeging van water, een forse besparing als je uitgaat van de claim van Epson dat papierfabrikanten voor één A4 gemiddeld één kopje water nodig hebben. Het printerconcern heeft voor de machine de zogeheten Paperlab Dry Fiber Technology ontworpen, die bestaat uit drie losse technologieën: het vervezelen van het papier tot pulp (fibers), het binden (het zorgen voor het ‘lijmen’ van de pulp) en het vormen van nieuw papier (plat slaan tot een bepaalde dikte). Voor het binden maakt Epson gebruik van het zogeheten Paperplus: het is een licht chemisch poeder dat bij het overgebleven pulp als een bindmiddel werkt.
Wel is een kleine hoeveelheid water nodig om de vochtigheid binnenin de Paperlap op peil te houden, vertelt Kazuhiro Ichikawa, een van de ontwerpers bij Epson van de papiermaker, op de CeBIT. ‘Anders wordt de pulp te droog en daardoor eventueel elektrisch geladen.’
Alternatief
Bedrijven en overheden die een Paperlab installeren, zijn volgens Epson in staat papier van verschillende formaten, diktes en typen te produceren, uiteenlopend van kantoorpapier en visitekaartjes tot gekleurd en geurend papier.
Maar het huidige apparaat produceert nu nog alleen papier op A4- en A3-formaat, zegt Ichikawa. ‘Wat betreft de invoer gaat het om standaard-A4; A3 is een optie. Het liefst wit papier. Gekleurd papier invoeren kan, maar dan bestaat altijd de kans dat er kleuren achterblijven in de pulp.’
Het Japanse bedrijf beschouwt de papiermaker als een alternatief voor het concept van een papierloos kantoor. Het wil met Paperlab het hergebruik van papier stimuleren en het recyclingproces verkorten door dit binnen het kantoor te houden. In zijn huidige grote vorm en tegen een prijs van officieus 200.000 euro (volgens een medewerker op de CeBIT) is Paperlap nu nog alleen bedoeld voor grote bedrijven, overheden en ziekenhuizen.
Niet meer door de shredder
Naast het produceren van papier is de machine bij uitstek geschikt voor dit soort grote gebruikersorganisaties die werken met de nodige geheime documenten. ‘Haal je papieren door de shredder dan zou je middels slimme documentherstelsoftware de restanten weer aan elkaar kunnen plakken. Dat kan niet met de papierpulp die Paperlap van de documenten maakt’, stelt Ichikawa.
Tot nu toe huren bedrijven en overheden gespecialiseerde partijen in om vertrouwelijke documenten te vernietigen, of versnipperen ze deze zelf. Met een Paperlab is een organisatie in staat om documenten veilig op het eigen kantoor te verwerken, in plaats van ze aan een andere partij ter vernietiging aan te bieden.
Kleinere versie
Epson verwacht dat op termijn de machine ook in een kleinere uitvoering op de markt verschijnt. Dan is het niet ondenkbaar dat de Paperlab als een veel kleinere kantoormachine via het partnerkanaal wordt verkocht aan een veel grotere doelgroep. Dan staat in een kantooromgeving de Paperlap bijvoorbeeld naast een printer en hoeft er nauwelijks nieuw papier meer te worden ingekocht.
‘Wij zijn gespecialiseerd in miniaturisering van machines’, benadrukt Ichikawa. ‘Verder denken we aan het geschikt maken van een Paperlab voor de recycling van boeken, tijdschriften en strips, waaronder natuurlijk manga!’