Veel organisaties missen nog een belangrijke schakel in hun enterprise asset management-aanpak: realtime-informatie. Zij hebben hun assets weliswaar allemaal vastgelegd in hun erp-omgeving, maar wanneer er iets met een asset gebeurt, mankeert deze belangrijke informatie.
Met Internet of Things-technologie (IoT) is niet alleen het probleem van een gebrek aan realtime-informatievoorziening op te lossen, maar is er ook veel meer data over assets te verzamelen. En dat kan helpen bij het verder optimaliseren van de inzet van de verschillende bedrijfsmiddelen.
De inzet van IoT is de afgelopen periode in een stroomversnelling geraakt door een drietal ontwikkelingen:
- De kosten van de sensoren die de data via het IoT leveren, zijn sterk gedaald. IDC berekende dat de verlaging uitkomt op een factor twee over een periode van tien jaar.
- De kosten van bandbreedte zijn sterk gedaald: volgens Goldman Sachs is er sprake van een daling van factor veertig over een periode van tien jaar.
- De kosten voor analytics zijn volgens analisten de afgelopen tien jaar met een factor zestig gedaald.
Grafisch
Voor IoT zijn tal van toepassingen te bedenken. Stel dat je een enterprise asset management-module in je erp-applicatie gebruikt. Dat is nu uit te breiden met Internet of Things-applicaties. Met een eenvoudige synchronisatie-operatie kan je de assets (die zich in het erp-systeem bevinden) op een grafische manier weergeven met behulp van de IoT-app. Daarna kan je via dezelfde IoT-apps de realtime-informatie omtrent de assets opvragen.
Zakelijke gebruikers (zoals onderhoudspersoneel of verplegend personeel in een ziekenhuis) kunnen zo op een grafische en vlotte manier de assets eenvoudig terugvinden en analyseren om actie te ondernemen.
Deze realtime-informatie (over bijvoorbeeld locatie) van de assets is terug te vinden met behulp van sensors die je connecteert op de assets. Afhankelijk van het type sensor kan je niet enkel de locatie, maar ook bijkomende info verkrijgen, zoals het al of niet in gebruik zijn, het rendement, de temperatuur of een storing, om zo in realtime bijvoorbeeld het vereiste onderhoud te voorspellen. Deze koppeling van IoT en erp leent zich voor nagenoeg elke omgeving waar met veel assets wordt gewerkt of waar veiligheid van medewerkers vereist is. Zo biedt Oracle bijvoorbeeld IoT-apps voor assetmonitoring, productiemonitoring, het monitoren medewerkers voor wat betreft veiligheid en compliance- en fleetmonitoring voor de transportwereld.
Voordelen
Wat levert dit op? De belangrijkste voordelen van deze aanpak zijn:
- Je verhoogt de waarde van je erp-systeem doordat het verrijkt wordt met meer en betere data;
- Je verhoogt het inzicht in alle beschikbare assets. Dankzij de combinatie van erp en IoT wordt grafisch weergegeven waar elke asset zich bevindt;
- Je verkrijgt realtime-inzicht in het praktische gebruik van assets waardoor onder andere het onderhoud veel beter te beheren valt. Je kan de assets proactief beheren en ingrijpen nog voor een probleem zich voordoet;
- De combinatie van IoT en erp in een cloudplatform staat garant voor schaalbaarheid en optimale prestaties.