Nog enkele dagen en Infosecurity.be opent opnieuw z’n deuren. Hét moment om bij te praten over de laatste stand van zaken in security-land. Een topic waar we nooit over uitgepraat zullen raken, een markt die zichzelf blijft heruitvinden, een kat en muisspel tot in de eeuwigheid. Data zijn het nieuwe goud en dus essentieel voor het draaiende houden of de groei van elke organisatie. Zo ook voor ziekenhuizen en zorgcentra. De aard van data en de gevoeligheid ervan, maakt deze sector zelfs nog extra kwetsbaar voor hackers of security breaches.
De data in de zorgsector – of het nu gaat om het vergaren van gedragspatronen of om andere patiëntengegevens – zijn dan ook uiterst kritisch. Sterker nog, van levensbelang. Wanneer de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van deze data in het gedrang komen, kan dit een potentieel ernstige impact hebben op de werking van een zorginstelling, van een wearable device en op de gezondheid van de patiënt.
Slimme en attente buddy’s
Op de recente Europese editie van World of Health IT, hoorde ik van Lars Grieten, lid van het onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf Imec, hoe bijvoorbeeld medical wearables onze levenskwaliteit gaan verhogen. Het uitgangspunt – 33 procent van alle volwassenen uit de Europese Unie lijdt aan een chronische aandoening – was weinig bemoedigend. Gelukkig bracht Lars ook goed nieuws.
Medische, draagbare technologie zal namelijk voor de patiënt zeer waardevol worden: een buddy die zowel slim als attent is. Deze devices zullen garant staan voor een gezondere levensstijl zodat de duur van behandelings- en genezingsprocessen en constante zorg ingekort kunnen worden.
Er zijn vandaag al draagbare devices beschikbaar die je gedragingen en gewoontes registreren, hier patronen in ontdekken, en zo leren wat jou kan leiden tot een specifiek ongewenst gedrag. Op basis van die kennis kan het draagbare toestel de juiste suggesties geven aan een patiënt op het gepaste tijdstip. Het kan een gezond tussendoortje of afleiding voorstellen wanneer de zin naar een sigaret groeit. Maar het kan ook signalen opvangen die wijzen op stress, burnout of depressie, nog voor je eraan onderdoor gaat. Bij een doktersbezoek is dat meestal te laat.
Innovatie komt met risico
Dit is nog maar het begin van wat wearable devices allemaal voor ons kunnen betekenen, dankzij analyses van data of het ontdekken van bepaalde algoritmes in de toekomst. Zulke vormen van artificial intelligence kunnen geen dokters vervangen, maar kunnen wel veel bijdragen tot het opkrikken van de levenskwaliteit. Mensen zullen minder snel naar de dokter moeten en minder kans hebben om de helft van hun leven te kampen met een chronische aandoening.
Als de visie van Imec zelfs maar een beetje werkt, kunnen we hiermee jaarlijks miljoenen besparen in de zorgsector. Het is tegelijk ook een sprekend voorbeeld van hoe het toepassen van technologie staat of valt met de accuraatheid en beschikbaarheid van data.
Of hoe innovatie binnen de zorgsector enkel mogelijk is als er een betrouwbare infrastructuur voorhanden is.
Ellen Le Beer, manager bij SecureLink
Meer over de mogelijkheden van data
Voor bedrijven draait alles anno 2017 om data. Daarom is het thema van de ICT-vakbeurzen Infosecurity.be, Storage Expo en The Tooling Event in 2017: Data Centric World. Bezoekers krijgen hier inzicht in de ontwikkelingen in IT-security, IT-storage en servicemanagement. De vakbeurzen vinden plaats op 22 en 23 maart in Brussels Expo. Bezoek nu de website voor meer informatie over het thema, het programma en een gratis ticket.