Het is het onderwerp in de adviesraad van Agoria Digital Industries. Heel de ict-sector en ver daarbuiten is op zoek naar personeel met digitale vaardigheden. De nood aan digitale experts tegenwoordig per jaar: Agoria Digital Industries schat tussen de 9000 en 16.000. Dat is gigantisch. Vraag is: wat wordt nu bedoeld met digitale vaardigheden? Net zoals bij de cijfers, lopen de meningen daarover nogal uiteen. Dus onze overwegingen dan maar.
Digitale vaardigheden verschillen van generatie tot generatie. Met een tablet werken, was tien jaar geleden wellicht wél een digitale vaardigheid, nu niet meer. Digitale vaardigheden van vroeger zijn nu dagelijkse handelingen, die bijna iedereen kan. Een definitie van wat digitale vaardigheden zijn die in een job een verschil kunnen maken, evolueert snel en moet constant herzien worden.
Vele sectoren schreeuwen moord en brand wanneer zij de geschikte digitale werkkrachten niet vinden. De business-realiteit leert ons dat bedrijven snel competentie-tekorten kunnen oplossen. De it- en telecomsector doen al meer dan vijftien jaar een beroep op buitenlandse experts (offshore heet dat dan), organiseren zelf een speciale opleiding (Real Dolmen is onlangs gestart met een it-bacheloropleiding in samenwerking met het hoger onderwijs), en sectorfederaties voeren algemene campagnes om jonge leerlingen met argumenten te overtuigen een opleiding te starten waar digitale vaardigheden ruim aan bod komen. Alle beetjes helpen, nietwaar?
Beroepsvak
Laten we niet vergeten dat technologie steeds meer toegankelijk en gebruiksvriendelijker wordt. Met als gevolg dat digitale vaardigheden een specialisatie worden, een beroepsvak dus. Dat wil zeggen dat er specifiek opleiding moet worden gevolgd, op alle niveaus, en dat scholen en het hoger onderwijs hier fundamenteel rekening mee moeten houden. De vraag is maar of de recente hervormingen in het Vlaamse onderwijs daar terdege rekening mee houden. Dat is voer voor specialisten.
Nog om mee te nemen. De discussie wordt al te vaak gevoerd over digitale vaardigheden alsof die op zich staan. Dat is manifest verkeerd. Iemand met digitale vaardigheden heeft daarnaast flink wat andere capaciteiten nodig. En vermits het fysiek onmogelijk is alle vaardigheden in één persoon te steken, zal er met verschillende personen met hun verschillende profielen moeten samengewerkt worden. Competenties als teamwerk (uiteraard), projectbeheer, talenkennis en communicatievaardigheden, om van andere nog maar te zwijgen.
Te eng
Elk bedrijf en elke organisatie is op ‘jacht’ naar digitale vaardigheden bij hun medewerkers en toekomstige medewerkers. Maar de discussie hierover wordt te eng gevoerd, en vooral gezien in termen van productiviteit. Tijd om dit debat uit de intellectuele vernauwing te halen en het open te trekken naar een breder kader, waar digitale vaardigheden terecht hun plaats krijgen in het professionele maar ook het dagelijkse leven.
Computable Café: War on IT talent
Tijdens de gecombineerde ict-vakbeurzen Infosecurity.be, Storage Expo en The Tooling Event organiseert Computable op donderdag 23 maart een discussie over de war on talent in België. Is er een oorlog om ict’ers in België? En om welke ict-functies strijden bedrijven dan het hardst? Deelnemers zijn Koen Maris, ctio cyber security bij Atos, Frank Staut, cto bij Securelink en Nico Reeskend, ceo bij Adecco. Wilt u ook deze sessie bijwonen? Registreer u dan gratis voor de beurzen.