Dat data goud waard is, is al langer geweten. Dat die data waardevolle inzichten biedt bij het managen van (bedrijfs)gebouwen klinkt dan ook evident. De technologie die dit mogelijk maakt, is echter minder vanzelfsprekend. Opinum is een speler die heel wat data beschikbaar maakt met zijn IoT-toepassingen. Een zegen voor de facilitymanager die zo een helder overzicht krijgt en kan bijsturen waar nodig.
Opinum mag dan pas drie jaar bestaan, de wortels gaan al wat dieper. De start-up is immers een samensmelting van twee bedrijven: Smart Company en Decision Expert. Hoewel beide bedrijven in een andere sector actief waren, besloten ze de krachten te bundelen en een baanbrekend en hoogtechnologisch IoT-platform te ontwikkelen.
‘Smart Company hield zich bezig met het monitoren van zonnepanelen, terwijl Decision Expert actief was in de medische wereld en algoritmen ontwikkelde die marktvoorspellingen faciliteerden’, geeft Loïc Bar, de ceo van Opinum aan. ‘Uiteindelijk werd er na de samensmelting gekozen om verder te borduren op het platform van Smart Company. Door het toevoegen van de algoritmen aan dit platform, werden berekeningsmechanismen ingevoegd waardoor het platform steeds intelligenter werd. Hier kroop echter wel vijf jaar ontwikkelingstijd in.’
Opisense maakt data toegankelijk
Opinum biedt met Opisense een platform waar de expertise in data-integratie duidelijk naar voren komt. ‘Opisense capteert verbruiksdata en data van comfortparameters door rechtstreeks te connecteren met de slimme meter of GTB. Daarnaast is het mogelijk om een automatische injectie te configureren vanuit bestanden, bijvoorbeeld Excel of CSV, of vanuit andere softwaresystemen. Door onze kennis van de verschillende communicatieprotocollen die in de markt aanwezig zijn, kunnen we data ophalen van de verschillende merken van hardware, zowel van het GTB als van de slimme meters’, laat Bar zijn licht schijnen over de dienstverlening van Opinum.
‘Na de configuratie volgt de data-ophaling die gewaarborgd wordt door de controlemechanismen voor de datakwaliteit. Datakwaliteit heeft betrekking op twee aspecten: de eigenlijke ophaling van data en de kwaliteit van de waarden die werden opgehaald. Het eerste aspect wordt gedekt via een toepassing in het platform waarbij via een kleurcode wordt weergegeven of de data werd opgehaald. Het tweede aspect heeft betrekking op datareconstructie op basis van een vooropgestelde set algoritmen’, duikt Bar wat dieper in de technische materie.
Het platform stelt hierbij steeds vier principes centraal: heterogeniteit, flexibiliteit, veiligheid en schaalbaarheid. Concreet biedt Opisense een toegankelijk webportaal waar alle data over de gebouwen, het energieverbruik en het gebruik gecentraliseerd worden. Dit laat bedrijven en overheden toe efficiënt en zuiniger hun assets te managen.
Extern kapitaal
Aan de wieg van Opinum stonden initieel vijf medewerkers. Loïc Bar (ceo), Jonathan Hubeau (chief data scientist) en Mark Turcksin (coo) zijn de oprichters van Opinum, aangevuld met Georges Legros (head of development) en Alexis Isaac (cso). ‘Het bedrijf groeide de voorbije jaren stevig en momenteel tellen we zeventien medewerkers’, geeft Bar aan. ‘Ondertussen staat de software op punt waardoor ik meer en meer het commerciële aspect voor mijn rekening neem, terwijl Jonathan Hubeau samen met Georges Legros de innovaties verwezenlijkt en meer met de technische kant van de onderneming bezig is. Ontwikkelaars vullen het team aan, zodat de bedachte innovaties ook effectief in de praktijk worden omgezet.’
Twee investeringsrondes ondersteunden Opinum de voorbije jaren in hun groei. ‘SambreInvest, SRIW (Société Régionale d’Investissement) en Inventures zijn onze externe investeerders, aangevuld met nog een aantal ‘Business Angels’. Recent nam ook Bruno Vanderschueren – oprichter van de energieleverancier Lampiris – een participatie in het kapitaal’, vertelt de ceo. ‘Bruno Vanderschueren tracht ook samen met het Opinum-team het netwerk van partners en klanten uit te breiden. We voorzien dit jaar overigens een derde investeringsronde, wat ons moet toelaten break-even te draaien’, licht Bar toe.
Publieke- en privésector
Klanten als AG Real Estate, de Provincie Waals-Brabant, Klinkenberg, Cociter, Coretec en nog anderen vonden ondertussen de weg naar Opinum. ‘We winnen meer en meer contracten, zowel in de publieke- als de privésector. Naast het direct benaderen van de eindklant zetten we ook sterk in op partnerships. Zo werken we samen met Proximus, Microsoft en Total. Naast België zijn we ondertussen ook actief in Luxemburg, Frankrijk en Nederland.’
Het verdienmodel van Opinum zit voornamelijk in licentieovereenkomsten. ‘Contracten sluiten we af voor een langere periode, meestal ergens tussen het jaar en vijf jaar. In de publieke sector sluiten we zelfs contracten voor tien jaar af. Naast de licentieovereenkomsten genereren we ook nog inkomsten uit diensten op aanvraag. Dit zijn bijvoorbeeld op maat gemaakte berekeningsmechanismen voor rapporten die rekening houden met de klantspecifieke kpi’s, analyses ter plaatse, enzoverder’, werpt Bar een blik op het verdienmodel.
‘Het volgende jaar hopen we onze inkomsten te verdubbelen’, kijkt de ceo optimistisch naar de toekomst. Het komende jaar zetten we vol in op het vermarkten van onze nieuwe productversies. Ook de buurlanden komen daarbij zeker in het vizier. Om deze groei te realiseren kijken we naar onze huidige partners, maar ook naar nieuwe samenwerkingen. Telecom-partners zijn daarbij evident omdat connectiviteit op grote schaal gewaarborgd moet worden, maar ook andere partijen zoals onderhoudsfirma’s, energiebedrijven en Esco’s bieden een sterk groeipotentieel.’
Uniform en toch flexibel
‘De grootste moeilijkheid? Ons platform stevig en universeel houden en toch inspelen op de vragen van klanten’, geeft Bar stellig aan. ‘Onze ontwikkelingen vertrekken dan ook vanuit een roadmap, die toch voldoende flexibiliteit biedt. Ook het opleveren van projecten vormt een uitdaging. Hiervoor sluiten we overeenkomsten af met installateurs en onderhoudsfirma’s die internationaal actief zijn.’
‘De mogelijkheden zijn enorm’, haalt de ceo aan. ‘Met de nieuwe communicatienetwerken die in aantocht zijn, denk aan LoRa of Sigfox, zal dataconnectie steeds eenvoudiger worden. Opinum werkt oplossingen uit waarbij de klant in de toekomst zijn eigen hardware zal kunnen configureren op het platform. Een ander optie is de mogelijkheid voor de gebruiker om zelf scripts van algoritmen in het platform in te voegen. Je merkt het: we hebben nog heel wat werk voor de boeg’, besluit Loïc Bar met de glimlach.