Een opvallende vermelding in een radiospot van Belfius Bank. ‘Onze mobiele banking app is helemaal in België ontwikkeld’, zo klonk het. Na streekbier en chocolade dus ook mobile apps: made in Belgium.
Radio is radio, dus ik mailde even naar de Belfius-woordvoerder om te vragen of ik het goed had gehoord. Ik was toch bezig met een artikel over it-outsourcing. En jawel. ‘Belfius Bank werkt bij voorkeur met Belgische en lokale partners’, klonk het. En blijkbaar wilden ze dat ook in de verf zetten op de radio.
Het is natuurlijk een klein detail, maar het zegt veel over hoe Belgische it’ers en hun banken/werkgevers uit mekaar groeiden. Tientallen jaren vormden ze een winnende combinatie. Banken hadden altijd een zeer uitgebreide it-afdeling, waar veel Belgische serviceproviders niet aan konden tippen. Maar de financiële crises, globalisering en digitale disruptie gooiden roet in het eten.
ING
Het beste voorbeeld is natuurlijk ING. Deze financiële groep zet naar eigen zeggen volop in op digitalisering. Maar laat daarbij de Belgische it’er steeds meer links liggen. ING zou binnen een jaar of vier mikken op een halvering van het it-personeel: van twaalfhonderd naar zeshonderd it’ers. Een deel van die jobs zou naar Nederland gaan, een ander naar offshore- of nearshore-bestemmingen.
ING is dan wel een heel sprekend voorbeeld, nieuw is het zeker niet. Ook bij de ontslagronde die Axa in ons land enkele maanden geleden aankondigde, werd met name de it-afdeling geviseerd.
Zeshonderd versus honderd euro
Het gouden huwelijk tussen banken en it is voorbij. De werkzekerheid is weggevallen. Steeds meer innovatie zit vandaag ook bij de fintech start-ups. Maar de it-afdelingen van banken in ons land zullen niet groter worden. En de arbeidsvoorwaarden niet interessanter. Vroeger kregen it’ers bij banken voorwaarden die enkel door sectoren als (petro)chemie of jobs bij de EU konden worden overvleugeld.
Uiteraard wordt er nog lokaal ontwikkeld in banken. En niet alleen bij Belfius. Maar de concurrentie met Polen of Roemenen wordt hardnekkiger voor veel Belgische it’ers in het bankwezen. En als we verder van huis kijken is vooral de loonkloof met de informaticus uit India en (vooral) Brazilië nog veel significanter. Verdient een ervaren Belgische it’er zeshonderd à zeshonderdvijftig euro per dag, dan is dat voor een ervaren Braziliaanse it’er omgerekend ongeveer honderd euro. Dat kan tellen.
Belfius
De opmars naar internationaal valt dus niet te stoppen. Dat is bij Belfius trouwens niet anders. ‘In het kader van een aantal samenwerkingscontracten met partners als IBM worden bepaalde zaken effectief in het buitenland gedaan’, zo beaamde de woordvoerder wat wij al wisten.
Maar die ene Belfius app is toch maar in België ontwikkeld.