De hybride cloud biedt bedrijven anno 2017 de meest waardevolle technologische mogelijkheden. Om hier optimaal gebruik van te maken, is echter wel een andere aanpak nodig. Ondernemingen verspreiden hun data doorgaans al over meerdere datacenters.
De volgende stap is om ook van meerdere cloud-vormen gebruik te maken. Want slechts één cloud volstaat niet meer. De nieuwe standaard is hybride, oftewel een infrastructuur waarbij van zowel de public als private cloud gebruik wordt gemaakt.
Best of both worlds
Dat hybride cloud steeds meer aan terrein wint, lijkt een voldongen feit. De grootste technologiebedrijven hebben dan ook al op deze ontwikkeling voorgesorteerd. Zo hebben Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Microsoft onlangs een innovatiecenter in Seattle geopend om zo klanten te ondersteunen die hybride willen gaan en om hybride oplossingen en use cases te testen, zoals HPE / Azure Stack-omgevingen.
Dat hybride cloud toeneemt aan populariteit komt enerzijds door de flexibiliteit en de schaal- en kostenvoordelen van de public cloud en anderzijds door de zekerheid qua veiligheid die de on-premise private cloud biedt. Kortom, the best of both worlds. De toenemende behoefte aan cloud-oplossingen in zijn algemeenheid wordt gedreven door bedrijven die de digitale transformatie omarmen en daarvoor virtualisatie, moderne opslagsystemen en cloudtechnologieën inzetten. Dat zet de beschikbaarheid van data en informatie onder druk, aangezien bestaande systemen geüpdatet moeten worden en het ook een investering in tijd en geld vraagt.
Het belang van bereikbaarheid
Het is dus essentieel prioriteit te geven aan beschikbaarheid, ongeacht welke digitale transformatie of hybride-cloudstrategie wordt ingezet. Zo verzeker je je ervan dat wanneer applicaties en workloads over verschillende infrastructuren worden verplaatst, er altijd een disaster- en back-upplan is en downtime dus geen issue vormt.
De meerderheid van de bedrijven worstelt nog met het realiseren van een optimale beschikbaarheid. Uit een recent onderzoek blijkt dat, ondanks alle investeringen in datacenters, 82 procent van de organisaties te kennen geeft dat er een hiaat is tussen de snelheid waarmee applicaties hersteld kunnen worden en de snelheid waarmee dat zou moeten gebeuren. Hierdoor kunnen ze niet tegemoetkomen aan de wensen van de eindgebruikers die een always-on benadering verwachten. Met het oog op de exponentiële groei in data wordt de druk op de bestaande it-systemen alleen maar groter. En de behoefte voor een hybride-cloudaanpak dus ook.
Het startpunt: een goede strategie
Voordat voor de hybride gekozen wordt, is het zaak eerst goed de voors en tegens tegen elkaar af te zetten. Het is ook van cruciaal belang eerst de gevolgen van de transitie in kaart te brengen. Voor welk type workloads wordt het gebruikt en welke resultaten zijn realistisch? De overgang naar de hybride cloud zorgt ervoor dat de integriteit van data en services een topprioriteit wordt. Het is dus belangrijk om tot een juiste mix van on-premise en verschillende as a service-diensten te komen en zo ervoor te zorgen dat de data altijd beschikbaar en up to date is op alle platforms.
Een vereiste van de hybride cloud is dat het in dienst moet staan van de organisatie en van diens workloads. Voor een universiteit kan een hybride omgeving bijvoorbeeld zeer gunstig uitpakken. Zo kan het slim zijn bepaalde workloads naar de public cloud te verplaatsen, met name tijdens drukke periodes zoals aan het einde van een tentamenperiode wanneer de cijfers bekend worden gemaakt. Een on-premise opstelling is niet altijd tegen dergelijke piekbelastingen opgewassen.
De hybride cloud kan in veel gevallen soelaas bieden. Maar welke oplossing ook gekozen wordt, beschikbaarheid moet centraal staan. Het is niet meer acceptabel dat downtime de dienstverlening verstoort. Het is dus een must om een heldere cloudstrategie te hebben. Organisaties die daarin investeren, weten zichzelf op een voorsprong te zetten.