In het geval van falen, een ongeluk of schade door een robot, kan de programmeur van de software die de robot aanstuurt, aansprakelijk worden gesteld. Dat zei rapporteur Mady Delvaux tijdens een seminar over robotica in Brussel. Ze deed die uitspraak namens een speciaal comité voor wet- en regelgeving dat de Europese Commissie adviseert over allerlei juridische en maatschappelijke zaken rondom robotisering en kunstmatige intelligentie.
Delvaux lichtte dinsdag 7 februari 2017 samen met vier mederapporteurs de inhoud van een voorlopig adviesrapport toe tijdens het Brusselse roboticaseminar. Doel is om tot wet- en regelgeving op het gebied van robotisering en kunstmatige intelligentie te komen.
In de recente discussie over aansprakelijkheid bij bijvoorbeeld ongelukken met zelfsturende auto’s is het volgens de groep van belang om duidelijkheid te verschaffen. Daarin nemen de adviseurs duidelijk het standpunt in dat mensen altijd juridisch verantwoordelijk blijven voor het handelen van robots.
Hoe die aansprakelijkheid van programmeurs eruit zal zien, is nog niet uitgewerkt. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of juridische instanties de broncode van producten mogen inzien om te kijken of hier fouten in zijn gemaakt. Volgens de huidige regels vallen broncode en objectcode namelijk onder het auteursrecht.
Privacy en security by design
Verder braken de parlementariërs een lans voor privacy by design en security by design, waarbij ontwikkelaars bij de infrastructuur, algoritmes en technologie van robots rekening houden met beveiliging en privacy.
Het adviesrapport wordt 16 februari 2017 voorgelegd aan de Europese Commissie. Die heeft vervolgens drie maanden de tijd om de inhoud te bestuderen en aan te geven welke aanbevelingen worden gevolgd en omgezet in wet- en regelgeving.
Als technisch ter zake kundig, sta ik er nog veel strakker in.
Programmeur en producent
Die moeten wettelijk volkomen aansprakelijk worden gesteld bij misere met domotica en robotica die volkomen zijn geautomatiseerd. De reden, betse lezweres, lezer, professional, is een andere dan u denkt.
IT materie 100% voorspelbaar
Eenvoudig, elke stap in en met IT, op alle niveaus, echelons en meest eenvoudige proces, is volkomen afhankelijk van voorafgestelde waarde. Als men professioneel niet juist met die waarden en input om gaat, niet goed gedegen test bijzoorbeeld, dan is men daar gewoon aanspreekbaar op als er schadelijke gevolgen zijn. Dat is nog niet zo heel erg doorgedrongen in de politiek, commercie of rechterlijke macht. Maar bij deze.
Beveiligen een verplichting
Er komen nogal wat berichten telkens weer naar voren die er gewoon op wijzen dat commerciele producenten en IT professionals het vaak niet zo nauw nemen met een volkomen normaal onderdeel van het hele proces genaamd…. Beveiligen. Een beetje raar als u wil bedenken dat beveiligen gewoon deel uit maakt van elke stap in en met IT.
Dus drones die plots beginnen te updaten, pc’s en tv’s die zomaar updaten, en daarna niet meer functioneren? In IT is dat feitelijk onbestaanbaar. Komt het steeds vaker voor? Jawel, en het gaat nog vaker gebeuren. U als klant, client en afnemer heeft een ijzersterk troef in handen.
IT, automatiseren, is 100% voorspelbare materie. Dus de onvolkomenheden die u benadelen? Jawel, die ook. Automatiseren…. een pracht vak en materie.