De Brusselse regering treedt voortaan onder één gecoördineerde, digitale strategie op: Digital.Brussels. Alle regeringsleden verbinden er zich toe om hun (toekomstige) initiatieven rond digitale ontwikkeling onder die nieuwe benaming onder te brengen.
De bedoeling van de nieuwe strategie is de digitale sector in Brussel op de internationale kaart te zetten en om van Digital.Brussels een synoniem te maken van kwaliteit en innovatie. De bevoegde regeringsleden Bianca Debaets (Digitalisering), Didier Gosuin (Werk & Economie) en Fadila Laanan (Wetenschappelijk Onderzoek) richten een daarvoor een comité op dat een en ander moet coördineren.
Brussel bevindt zich in het centrum van de Belgische it-economie, de Brusselse digitale sector is goed voor 7,6 procent van het bbp en op het Brusselse grondgebied zijn meer dan tweeduizend ondernemingen actief in de informatie- en communicatietechnologie. ‘Om van het Gewest een echt referentiecentrum op Europees niveau te maken, moeten we echter verder gaan en concrete ontwikkelingsdoelstellingen bekrachtigen. Dat zowel inzake de ondersteuning van de groei en de opleiding als, meer in het algemeen, het eenvormig maken van de sector’, zegt minister Gosuin.
‘Een gezamenlijke digitale strategie zal Brussel nog meer op de kaart zetten als digitale hoofdstad van ons land en van Europa’, vertelt Staatssecretaris voor Digitalisering Debaets. ‘Brussel telt heel veel troeven om bij de top van de smart cities te behoren. Om het nog beter te doen is meer samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen een must. Die samenwerking leggen we nu structureel vast met Digital.Brussels.’
Smart city vormt de ruggengraat van de nieuwe Brusselse digitale strategie. Debaets zal prioriteit geven aan het verbeteren van cruciale factoren als de connectiviteit, inzet op menselijk kapitaal, internetgebruik en de digitalisering van de overheidsdiensten. Daarbij lanceert ze een reeks van zes smart city-events. Daarbij worden de Brusselaars, het middenveld en het bedrijfsleven uitgenodigd op participatieve evenementen rond smart city. De weerhouden thema’s in 2017 zijn daar onderwijs en cultuur.
Actieplan
Minister Gosuin heeft een actieplan klaar dat NextTech.Brussels werd gedoopt en dat twintig concrete maatregelen omvat om de oprichting, de transformatie en de snelle en permanente groei van digitale ondernemingen in Brussel te stimuleren. NextTech.Brussels maakt deel uit van Digital.Brussels en voorziet in bijvoorbeeld een uniek loket voor digitale ondernemers, it-opleidingen die zich op jongeren en vrouwen richten en de aanwezigheid van Brussel op beurzen als Cebit en Mobile World Congress.
Ook voor start-ups wordt geld en middelen vrijgemaakt. ‘Met de middelen die we besteden aan onderzoek hebben we belangrijke maatregelen kunnen nemen om de digitale transformatie in Brussel te ondersteunen’, zegt Staatssecretaris voor Wetenschappelijk Onderzoek Fadila Laanan. ‘Dankzij pre seed en seed funding is er vijf miljoen euro rechtstreeks geïnjecteerd in de opstart en de verdere uitbouw van vernieuwende start-ups.’