Het heeft wat voeten in de aarde gehad om de roamingtarieven af te schaffen. De lobby van de grote telecomspelers heeft jarenlang de boot kunnen afhouden. De lucratieve inkomsten zijn immers niet te versmaden. Ook voor de Belgische telco’s die miljoenen verdien(d)en aan mobiele telefonie en data in een internationale hoofdstad zoals Brussel, de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Nato en nogal wat hoofdzetels van grote ondernemingen. Gartner verwacht dat de telecomuitgaven voor bedrijven vorig jaar onder andere hierdoor met ongeveer 1,2 procent daalden. Dat is niet zo gek veel maar op een wereldwijde telecomomzet van 1450 miljard euro tikt dat toch aan.
Consumenten hebben wel meer hun gsm roaming uitgeschakeld als ze in het buitenland zijn. Voluit gaan tijdens enkele vakantiedagen in Frankrijk kan immers al snel oplopen tot vijftig euro of meer. Ook internationale ondernemingen voelden dat doortikken bij de uitgaven. Ondanks bijna 25 jaar liberalisering is er immers nog steeds geen grote mobiele operatoren die al landen wil of kan bedienen. Elk land heeft zijn eigen tarieven en abonnementsformules. Vaak moest je een consultance in huis halen om de vele tarieven te vergelijken en vooral, ze permanent te kunnen blijven monitoren.
Gezien nu de roaming zo goed als afgeschaft wordt vanaf 15 juni 2017, tenminste als het Europees Parlement of godbetert, Europese Commissietopman Juncker zelf geen stoken in de wielen steekt, dan zou dus in principe een onderneming wel voor één leverancier kunnen kiezen. Ik zeg maar wat, een abonnement in Frankrijk of Italië zou dan volstaan om alle medewerkers te laten bellen via een enkele mobiele provider. De concurrentie wordt dus ook groter, of liever, eindelijk is er dan concurrentie.
De vraag is of de afschaffing van de roamingkosten, goed voor zo’n 5 procent van de inkomsten van telco’s, geen impact zal hebben op de prijszetting. Zo heeft het Nederlandse KPN afgelopen herfst zijn abonnementen met 2,5 euro verhoogd. Ook daar zouden de mobiele operatoren afspraken over kunnen maken binnen de diverse belangengroepen.
Het worden nog spannende tijden, of liever, opnieuw spannende tijden in de mobiele biotoop.