De komst van software defined wide area networking (sd-wan) en 5G brengen een nieuwe dynamiek in de carrier- en netwerk-markt. Het on-demand serviceconcept komt naar het wan. Gebruikers zullen ervan houden; maar ze moeten nog even wachten.
On-demand networking is onderdeel van een grotere trend, waarin alles in it langzaam een service wordt: everything as a service (EaaS). Deze trend vindt zijn oorsprong in de jaren negentig met outsourcing, maar kreeg tractie in het nieuwe millennium. ‘Application service providing’ was een voorzichtige, eerste poging. Nu wordt de cloud in al zijn vormen (IaaS, PaaS, SaaS) door consumenten en bedrijven geïmplementeerd.
Het serviceconcept is zeer afhankelijk van standaardisatie, automatisering en digitalisering. Nu zo’n beetje alles wordt gedigitaliseerd, kan alles worden beheerd met software – en dit gaat gebeuren. ‘Software rules the world’, zoals sommige experts beweren. Of: ‘Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf’. En inderdaad, als je kijkt naar infrastructuur zie je dat software computing regeert (dat noemen we server virtualisatie), net als storage. Datacenters en netwerken verkeren in de overgang naar software defined. Momenteel staan we aan het begin van software defined wide area networks en connectiviteit. Enter sd-wan.
Sd-wan is meer dan alleen software defined networking (sdn). Het omvat verschillende technologieën en oplossingen die nu beschikbaar zijn. Het concept volgt de trend die we zagen bij hardware: de ontkoppeling van hardware en de control plane. Terwijl sdn alleen het netwerk afhandelt, neemt sd-wan ook de applicaties, de gebruiker en de connecties in ogenschouw. Sdn is ontworpen om knooppunten en apparaten te optimaliseren, maar ook om vooraf geïdentificeerde paden toe te kennen op basis van verkeersdrukte en business rules. Sd-wan levert een meer holistisch beeld van de communicatie, door voornamelijk te kijken naar de applicaties en bijbehorende requirements. Sd-wan-systemen monitoren het gedrag van de applicaties en zetten dynamisch het optimale pad uit. Het nadeel van dit concept is dat er (nog) geen standaard is, nog geen een en hetzelfde sd-wan. De sd-wan-oplossing van de ene leverancier wijkt af van die van de andere.
Drie karakteristieken van een succesvolle SD-WAN toepassing
1. Integratie van cloud-oplossingen, het netwerk en het datacentrum. MS Express route, AWS Direct Connect, Equinix Cloud Exchange, AMS-IX MegaPort en specifieke carrier-oplossingen zijn allemaal ontworpen om controle en end-to-end SLA’s in een cloud gedomineerde omgeving te kunnen aanbieden, aangezien de cloud providers zelf niet garant staan voor de kwaliteit van de verbinding naar hun services.
2. Delivery Optimization. Sd-wan is ontworpen om de aflevering van de content en de applicatie bij de gebruiker te optimaliseren met het oog op de gebruikerservaring.
3. Dynamische toewijzing. Sd-wan gebruikt verschillende methoden om oplevering en ervaring te optimaliseren, zoals wan-optimalisatie, Caching en protocol-optimalisatie.
Slagveld
De opkomst van sd-wan wordt enthousiast ontvangen door zowel verkopers als gebruikers. Dit komt omdat sd-wan flexibele en gebruikersvriendelijke manieren van datacommunicatie belooft. Het wan kiest automatisch en op dynamische wijze het beste pad en protocol voor het bieden van de quality of service die gebruiker van de applicatie nodig heeft – op basis van vooraf ingestelde business rules. Zo krijgt de synchronisatie van twee datacenters een andere behandeling dan de gebruiker die een Officedocument wil opslaan in de cloud. Of het nu MPLS, IP of 4G betreft – het wan beoordeelt wat voor het leveren van de optimale gebruikerservaring de beste optie is voor dat specifieke individu, die deze specifieke applicatie gebruikt op die locatie.
Gebruiksgemak is cruciaal in de digitale economie. Sterker nog, de gebruikerservaring staat centraal in de strijd om marktdominantie. Gebruiksgemak en prestaties zijn cruciaal voor de adoptie van innovaties, meer nog dan pure functionaliteit. Dit is een ontwikkeling die begonnen is in de consumentenmarkt. Grote technologiebedrijven zoals Apple en Google staan bekend als bedrijven die veel geld en moeite investeren in het creëren van een ideale gebruikerservaring, omdat deze de loyaliteit van hun klanten bepaalt. Zij bouwen state-of-art datacenters en netwerken om het probleemloze gebruik van hun producten en services te waarborgen. Ook enterprises moeten hun netwerkinfrastructuren continue blijven optimaliseren, om de beste kwaliteit te leveren aan hun personeel en klanten. Dit is waar sd-wan van pas komt.
De perfecte wereld
De voordelen van sd-wan zijn duidelijk: de beschikbaarheid en kwaliteit van het netwerk gaat omhoog, wat de productiviteit van systemen en mensen ook een boost geeft. De operating-kosten gaan drastisch naar beneden omdat de menselijke factor overbodig wordt. Daarbij bestuurt het netwerk zichzelf – wat in essentie ervoor zorgt dat support engineers en netwerkmanagers niet meer nodig zijn. Het wereldwijde netwerk met al zijn componenten kan gemonitord en gecontroleerd worden vanuit 1 punt. Ten slotte kunnen DDoS-aanvallen worden afgeweerd door een ander netwerkpad te kiezen, of automatisch een deel van het netwerk af te sluiten.
Dd-wan zal een katalysator worden voor echte pay as you go-connectiviteit. Pay for use is een van de belangrijkste karakteristieken van de service-economie. Vandaag de dag beschikken enterprises over een netwerk dat in de meeste gevallen is gedimensioneerd op piekbelasting, na load-balancing. Een one size fits all-aanpak resulteert in een oversized netwerk met oversized kosten.
Sd-wan biedt dynamische allocatie van netwerkcapaciteit, op basis van de applicatie en de kosten. Wanneer een gebruiker binnen Wi-Fi bereik is, zal sd-wan automatisch kiezen voor Wi-Fi toegang. Maar als de gebruiker mobiel is zal voor 4 of 5G gekozen worden. De overgang naar 5G zal de adoptie van SD-WAN vergroten omdat de connectiviteitsuitdagingen dan zijn opgelost. Wi-Fi en 5G zullen elkaar in het hybride netwerk aanvullen. Carriers zullen zich moeten aanpassen aan deze ontwikkeling en pay for use invoicing gaan bieden. Dit betekent het einde van de huidige statische prijsmodellen.
De eerste signalen van de veranderende prijsmodellen zijn al zichtbaar. Het peer-to-peer en met gesloten beurs uitwisselen van grote volumes content (many to many), zoals dat in de internet exchanges gebeurt, maakt plaats voor end to end delivery, waarbij carriers controle zoeken over de content-distributie en over de gebruikers. Access providers eisen een groter deel op van de taart die content providers, zoals Facebook en Google, voor zichzelf hebben gecreëerd. Het zit eraan te komen dat consumenten wakker worden en geld willen zien voor de content die zij posten. Sd-wan zal deze ontwikkeling ondersteunen voor wat betreft de internettoegang en networking.
Met al deze voorbeelden in gedachten, is het geen verrassing dat carriers dit concept omarmen aangezien dit ervoor zorgt dat zij hun one-stop-shop aanpak kunnen versterken en uitbreiden. Op het eerste gezicht lijkt deze single vendor one-stop-shop aanpak erg interessant voor bedrijven. Maar in de wereld van Wide Area Networking en connectiviteit hebben we te maken met de taaie, dagelijkse werkelijkheid.
Illegale connecties
Twee factoren staan in de weg voor het overall implementeren van sd-wan: legacy bedrijfsapplicaties en connectiviteit van de vorige generatie. Om maar te beginnen met legacy: ongeveer 20 procent van het enterprise applicatielandschap bestaat uit oudere software en systemen. Denk aan core banksystemen of besturings- en controlesystemen in manufacturing. Bij de huidige stand van de techniek is het gewoonweg niet mogelijk, of zelfs maar gewenst om deze systemen te virtualiseren, naar de Cloud te migreren of ze onder het Internet Protocol te brengen. Veel van deze systemen hebben zelfs helemaal geen WAN-connectiviteit. Hoe zou je ze dan kunnen promoveren naar sd-wan?
Connectiviteit is een ander vraagstuk. Door het wonen en werken in een ontwikkelde samenleving zijn wij verwend met alom aanwezige netwerken met hoge snelheid, grote bandbreedte en hoge kwaliteit. Dit vertroebelt ons beeld van de realiteit. In onze connectiviteitsbubbel is 4G, Wi-Fi en makkelijke internettoegang overal beschikbaar. Maar in grote delen van de wereld is dit nog niet het geval. In afgelegen plattelandsgebieden, op zee, in het midden van de jungle of zelfs in grote steden in Derde Wereldlanden is connectiviteit van goede kwaliteit een zeldzaamheid. Hoe ga je dan sd-wan implementeren in je bedrijf als je locaties hebt in afgelegen gebieden die afhankelijk zijn van instabiele connecties? Als het netwerk loopt over illegaal aangelegde lijnen?
Houd in gedachte dat slechts een derde van de wereldbevolking een mobiele telefoon heeft en slechts 50 procent daarvan toegang heeft tot het internet. Deze gebieden zijn net zo goed onderdeel van de wereldwijde economie, aangezien veel bedrijven zakendoen in deze onderontwikkelde gebieden. Neem bijvoorbeeld energiebedrijven die afgelegen gebieden verkennen voor gas of olie, mijnbedrijven diep in de jungle en retailers in sloppenwijken.
Gelijk speelveld
Bovenstaande twee factoren belemmeren de volledige sd-wan-aanpak die wereldwijde carriers propageren. Een one size fits all-aanpak past echter niet bij de complexe en gedetailleerde netwerkeisen van wereldwijde bedrijven. Er zijn bepaalde applicaties en locaties die niet willen of kunnen voldoen aan een sd-wan regime. Daarom kan een volledige sd-wan-aanpak tot teleurstellingen leiden. Het is beter in te zetten op een hybride netwerkomgeving – waarbij sd-wan de hoofdinfrastructuur zal afhandelen en de meer traditionele netwerktechnologieën zullen zorgen voor de periferie en de legacy. Deze aanpak zal maar een paar jaar nodig zijn, omdat 5G met zijn ongekende snelheid, bandbreedte en beschikbaarheid traditionele standaarden en protocollen zal verdrijven. Daarbij zullen de relatief lage implementatiekosten van 5G een boost geven aan de netwerkimplementatie in Derde Wereldlanden. Dit zal een gelijk speelveld creëren voor iedereen. Maar voor het zover is, hebben we te dealen met de realiteit van nu.
Hoe om te gaan met SD-WAN?
‘Niet gek laten maken’ is ook hier een wijze raad. Ga als it-manager deze trend en alle afgeleiden daarvan niet blind volgen. Kijk naar je eigen bedrijf en wat jullie nodig hebben, stem je connectiviteitseisen van nu en de nabije toekomst af op de strategie. Kijk wat er al is en bepaal welke applicaties bedrijfskritisch zijn en welke netwerkbehoeftes ze hebben. Als dat plaatje duidelijk is, heb je alle ingrediënten voor een uitgebalanceerde sd-wan-strategie. Implementeer sd-wan alleen wanneer en waar het van meerwaarde is voor je netwerk. Creëer een roadmap voor de implementatie en blijf flexibel, aangezien de ontwikkelingen in de technologie en in het aanbieders-landschap accelereren. En dan: gewoon gaan…..!