Het Gentse PharmaFluidics krijgt een kapitaalsinjectie van 2,7 miljoen euro. Het geld moet dienen voor de commercialisering van zijn µPAC-chip. Die wordt gebruikt om moleculen te detecteren bij medische research.
PharmaFluidics is een spin-off van de VUB die zich bezighoudt met analytische chromatografie. De µPAC-chip is een soort labo-op-een-chip waarmee moleculen kunnen opgespoord worden.
‘De chip dient om de microstructuur van complexe biologische mengsels te ontrafelen’, zegt managing director Johan Devenyns. ‘Voor dit soort stalen naar een detector gaan, moeten de moleculen gescheiden worden. Onze chip kan dat veel preciezer doen dan bestaande oplossingen en met véél kleinere hoeveelheden, we spreken dan over nanoliters.’
De chip wordt op dit moment nog niet gebruikt ‘gewone’ klinische labo’s, maar zal vooral worden ingezet in onderzoekslabo’s, onder meer van pharmaceutische bedrijven. ‘De chip is bijvoorbeeld interessant om biomarkers te detecteren, stoffen die wijzen op een bepaalde ziekte, of ook voor de ontwikkeling van biotechnologische geneesmiddelen waar men heel kleine verschillen in complexe moleculen wil zien’, legt Devenyns uit.
De ontwikkeling van de chip startte begin jaren 2000 aan de VUB. Rond 2010 werd de technologie in een bedrijf ondergebracht. Sinds vorig jaar werkt Pharmafluidics dan aan het vermarkten van de chip. Het nieuw aangebrachte kapitaal moet dienen om een commerciële structuur en de marketing op te zetten.
De productie van de chip gebeurt bij het Mesa+ Nanolab in Twente, Nederland. ‘Bij de ontwikkelingfases en de eerste productiereeksen waren we op zoek naar een kleinere, flexibele speler en die hebben we toen bij onze noorderburen gevonden’, zegt Devenyns. ‘Voor het opschalen van de productie worden ook andere fabs aangesproken.’
Deze nieuwe kapitaalsverhoging gebeurde via een consortium van bestaande aandeelhouders van PharmaFluidics, nieuwe investeerders en het management. Aandeelhouders zijn onder andere Qbic Arkiv Fonds, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, Theodorus Fund, Innovation Fund en Volksvermogen.