Snelle internetverbindingen slaan een nieuwe kloof tussen stad en land. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
Snelle en snellere internettoegang valt wel te zien als cruciaal voor economische, sociale en uiteindelijk maatschappelijke ontwikkelingen. Ambitieuze plannen voor vlotte dsl-lijnen, krachtige kabelnetwerken en gigasnelle glasvezelverbindingen moeten werknemers en consumenten helpen in de vaart der volkeren. De focus ligt daarbij echter op dichtbevolkte gebieden.
Het verschil tussen stad en land blijft namelijk parten spelen. Telecomaanbieders en kabelbedrijven hebben buiten stedelijke gebieden te kampen met ongunstige verhoudingen tussen benodigde, forse investeringen en de mogelijke opbrengsten daarvan. X kilometer aan verbindingen, of Y vierkante kilometers aan netwerkdekking, bereiken een relatief magere Z aantal potentiële klanten. Ondertussen zijn die klanten weer de dupe van dit kip/ei-probleem. Snelle glasvezellijnen vormen een nieuwe kloof tussen stad en land. Wat vind jij?