Inloggen op overheidswebsites, bijvoorbeeld Tax-on-Web, zal binnenkort ook kunnen zonder e-ID-lezer. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo noemt bijvoorbeeld de smartphone een alternatief om je te identificeren.
Burgers moeten vandaag bij het inloggen op Belgische overheidswebsites nog steeds gebruik maken van de e-ID, de elektronische identiteitskaart. Inloggen via de smartphone of andere digitale sleutels kan soms ook al, maar daar gaat een vrij omslachtige procedure aan vooraf. Een nieuwe wet van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) moet ervoor zorgen dat die de problemen binnenkort tot het verleden behoren.
‘Voor heel wat mensen is het vandaag een opgave om ‘het bakje’ van de e-ID aan de praat te krijgen’, zegt de minister. ‘We merken dat dit een drempel is om digitaal met de overheid te communiceren. Het is belangrijk dat online identificatie zo eenvoudig mogelijk is. Het moet even makkelijk zijn om je via je smartphone online aan te melden bij bijvoorbeeld Tax-on-Web of MyPension als bij de mobiele app van je bank. Alleen zo zullen nog meer mensen gebruik maken van de online-diensten van de overheid.’
Innovatie stimuleren
Door de nieuwe wet zal het niet langer de overheid zelf zijn die al die tools zal ontwikkelt. Voortaan zullen ook privé-partners de kans krijgen om online identificatiemiddelen te maken voor digitale communicatie tussen burgers, bedrijven en overheid. ‘Eerder dan als overheid zelf talrijke toepassingen uit te bouwen en die te moeten onderhouden, willen we de kans geven aan privépartners om de allernieuwste tools te ontwikkelen’, aldus De Croo. ‘De knowhow voor dit soort van ontwikkelingen zit vandaag in de privésector. Laten we die knowhow dan ook gebruiken. Zo stimuleren we innovatie.’
De Croo benadrukt wel dat het de overheid zal zijn die het veiligheidsniveau van de inlogtoepassingen bepaalt. De Europese wetgeving voorziet drie niveau’s: hoog, substantieel en laag. Overheden zullen wel alle online identificatiemiddelen moeten aanvaarden die voldoen aan het veiligheidsniveau dat ze voor een bepaalde dienst hebben ingesteld, ongeacht of ze nu door de overheid zelf of door een privébedrijf werden ontwikkeld.
Single Sign On
Uiteindelijk zouden we moeten komen tot een single sign on, hoopt de minister: eenzelfde, eenvoudig identificatiemiddel voor zowel overheden als banken, nutsbedrijven, verzekeringsmaatschappijen en dergelijke. Er zijn vandaag al een aantal online identificatietoepassingen van privéspelers beschikbaar. Andere bedrijven, zoals Vasco en Gemalto, zijn er volop aan bezig. Daarnaast is er het project van Belgian Mobile ID, een samenwerkings tussen de telecomoperatoren en de banken. Ook dat zal toelaten om je bij online diensten van de overheid aan te melden.
Het is ook de bedoeling om de identificatietools in heel Europa te gebruiken. België zal een aantal identificatiemiddelen kunnen aanmelden bij Europa die dan ook in andere Europese lidstaten kunnen worden gebruikt om je daar bij de overheid online aan te melden. Denk bijvoorbeeld aan belastingaangiftes, het raadplegen van een medisch dossier in het buitenland of je inschrijven aan een buitenlandse universiteit. De wederzijdse Europese erkenning van identificatiemiddelen is pas verplicht in 2018, maar lidstaten kunnen dit vrijwillig al vroeger toepassen. Ons land wil hier een voortrekkersrol in spelen.