De wereldwijde uitgaven aan ict nemen in 2017 toe tot 3,5 biljoen dollar. Dit is een toename van 2,7 procent vergeleken met 2016. Wel valt deze voorspelling 3 procent lager uit dan eerdere prognoses. Oorzaak hiervoor is de politieke instabiliteit die volgens de onderzoekers invloed heeft op de wereldwijde investeringen in ict. Dit blijkt uit de ‘IT Spending Forecast Update’ van onderzoeksbureau Gartner.
‘Grote trends zijn afgelopen jaar opgekomen, zoals cloudtechnologie, blockchain, digitale bedrijfsvoering en kunstmatige intelligentie. Normaal gezien zouden de ict-uitgaven hierdoor meer moeten groeien dan de nu voorspelde toename van 2,7 procent’, aldus John-David Lovelock, research vice president bij Gartner. ‘Politieke instabiliteit in de wereldwijde markt zorgt er echter voor dat veel bedrijven een afwachtende houding aannemen en hun ict-uitgaven uitstellen.’
De uitgaven aan devices zal volgens Gartner in 2017 in totaal 589 miljard dollar bedragen. Dit is vrijwel gelijk met 2016. Het onderzoeksbureau verwacht daarnaast dat de wereldwijde it-service-industrie zal groeien met 4,2 procent naar 938 miljard dollar. Aan datacentersystemen wordt zo’n 175 miljard dollar uitgegeven, dit is 2,6 procent meer dan in 2016. Ook wordt er meer geld besteed aan bedrijfssoftware, zo’n 355 miljard dollar. Dit is een toename van 6,8 procent vergeleken met vorig jaar.
Marktaandeel pc wederom kleiner
Voor het vijfde jaar op rij is de wereldwijde pc-verkoop gedaald. In totaal zijn er 269,7 miljoen ‘pc-eenheden’ verkocht in 2016. Dit is een afname van 6,7 procent vergeleken met 2015, zo meldt Gartner in het rapport ‘PC-Market Share 2016’ . De verkoop van pc neemt vanaf 2012 elk jaar af. Oorzaken zijn volgens het onderzoeksbureau beperkte technologische verbeteringen. Ook maken consumenten minder gebruik van hun pc en vervangen ze deze daarom minder snel. De smartphone neemt volgens het onderzoeksbureau meer en meer de plaats in van de pc. Ook voor 2017 verwacht het onderzoeksbureau een afname in het aantal verkocht pc’s. Lenovo verkocht vorig jaar de meeste pc’s, gevolgd door HP Inc, Dell, Asus, Apple en Acer.