Wanneer het Belgische gerecht aan Apple informatie vraagt over verdachte toestellen of accounts, wordt dat verzoek in slechts 44 procent van de gevallen ingewilligd. Facebook is meer geneigd om samen te werken met de speurders.
In de eerste helft van 2016 ging Apple in nauwelijks 44 procent van de gevallen in op vragen van het Belgische gerecht. Microsoft en Google komen aan 72 procent, Facebook aan 86 procent en Twitter aan 88 procent. De statistieken werden door de krant De Tijd berekend op basis van de cijfers die de it-reuzen zelf bekendmaken.
Alles samen werden in die periode door het Belgische gerecht 1223 verzoeken om informatie ingediend over 2289 verschillende accounts en toestellen. Dat is een record. Facebook kreeg 397 verzoeken, Microsoft 351, Google en Youtube 248, Apple 160 en Twitter 67. De vragen ging bijvoorbeeld onder meer wie er schuilgaat achter een bepaald e-mailadres of Twitter-account, wie via Skype belde met wie of welke gegevens bewaard worden op een iPhone of iPad.
Minder animo
Het gerecht stelt steeds meer van zulke vragen, maar vanuit de V.S. lijkt er almaar minder animo te zijn om erop te antwoorden. Bij Microsoft bijvoorbeeld lag het aantal weigeringen nooit zo hoog. Sinds 2013 heeft het bedrijf ook geen enkele keer meer inhoudelijke informatie gegeven, enkel klanten- of transactiegegevens.
Aanvankelijk was de samenwerking met Microsoft zeer goed, zo zegt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout, maar sinds de Snowden-affaire is de relatie bekoeld. Sindsdien moeten alle verzoeken voor informatie via een Brussels advocatenkantoor passeren dat alles filtert.
Anders verloopt het met Facebook. Dat bedrijf bedrijf willigde in de eerste helft van vorig jaar 86 procent van de verzoeken in. Een jaar eerder was dat slechts 68,5 procent.