Als je HP mag geloven dan zal Windows toch nog doorbreken als besturingssysteem voor smartphones. Met de Elite x3, dat gepositioneerd wordt als een mobiele computer, doet het alvast een opgooi om Android en iOS uit de zakelijke markt te dringen. Benieuwd of het voet aan de grond zal krijgen. Nogal wat Belgische cio’s hadden er wel oren naar.
Uit een mini-enquête bij deze selecte groep van een 25-tal Belgische top-cio’s blijkt alvast dat twee op de drie aangeeft dat het budget voor mobiele toestellen dit jaar zal toenemen. Niemand, helemaal niemand verwacht dat men minder zal uitgeven aan mobieltjes. Opvallend ook is dat een mobiel toestel voor de overgrote meerderheid niet langer meegaat dan twee tot drie jaar. Een kwart van de respondenten geeft aan dat het om maximum achttien tot 24 maanden gaat. Het fenomeen is bekend. Komt er een nieuwe iPhone of een Samsung uit dan blijkt vaak plots het ‘oude’ toestel stuk of gestolen.
Nog merkwaardig, of juist niet, is dat de zo gehypte ‘bring your own device’ strategie helemaal niet doorgedrongen is bij deze topbedrijven. Slechts een tweetal ondernemingen laat dit toe. Elk verschillend toestel ondersteunen en er bedrijfsapplicaties op laten draaien, is geen sinecure. Die miserie laten cio’s liever aan zich voorbij gaan. Hoogstens kunnen werknemers kiezen tussen enkele welbepaalde gsm’s. Mogelijk komt daar nu Windows bij.
Geen apps, geen marktleider
Een van de grootste opwerpingen tegen Windows is dat er te weinig apps voorradig zijn. Microsoft hinkt er inderdaad achterop. Ontwikkelaars mikken op iOS en Android, pas veel later komt Windows aan bod. Maar als je dan vraagt hoeveel apps men gemiddeld per dag gebruikt, dan blijkt toch de meerderheid aan te geven dat het er niet meer dan vijf zijn. Ook ik merk dat ik er niet veel meer hanteer. De hype van de vele apps is duidelijk over. Het wordt trouwens tijd dat echte bedrijfsapps (en dan heb ik het niet over e-mail) hun weg vinden naar de smartphone. Citrix en vooral het opkomende Awingu hebben er een transparante oplossing voor.
Wat mij toch nog steeds verbaast is dat Microsoft er nog steeds niet in slaagt de overduidelijke marktleiderspositie op de desktop of laptop door te drukken op de smartphone. Als we cio’s vragen welke besturingssysteem over vier jaar, in 2021 op de pc’s van het bedrijf zal draaien, dan geeft vier op de vijf aan dat dit zonder twijfel Microsoft zal zijn. Als we hetzelfde vragen over de smartphones, dan geeft slechts 6 procent aan dat het Windows zal zijn. Het overgrote deel gaat voor Android en Chrome, samen goed voor 75 procent.
Opvallend trouwens dat tegen 2021 naar verwachting Apple iOS slechts bij een op de vijf zal draaien. Goedkopere Android-oplossingen halen dus de bovenhand. Het wordt uitkijken of Microsoft de komende jaren nog een vuist kan maken. Het zal dan ook enkele andere fabrikanten moeten overtuigen om voor hun besturingssysteem te kiezen. Op het vlak van smartphones is er de jongste jaren niet gek veel innovatiefs gebeurd. Benieuwd of er dit jaar een kentering komt.
Ik gebruik al geruime tijd een Lumia 745 smartphone privé. De Windows phone heeft heel wat potentieel als corporate phone vooral voor wat betreft apps. De belangrijkste apps zijn nu ook beschikbaar voor Windows Phone. Bedrijven zullen makkelijk hun interne apps op de windows phone overbrengen en de windows phone integreert ook beter in hun corporate netwerk . Van zodra Windows Phone met Windows 10 meer gangbaar zal worden en men de kracht van Cortana Deep learning zal ontdekken wordt de Windows Phone een corporate standaard die een veel stabieler platform bied dan het hopeloos gefragmenteerd en onveilige Android platform.