Belgische cio’s en it-managers blijken vaak allesbehalve vooruitstrevend of progressief. In een internationale vergelijking bengelen ze op sommige domeinen, zoals diversiteit en jobmobiliteit, zelfs helemaal onderaan.
Dit alles blijkt uit het recente CIO Survey 2016, die Harvey Nash en KPMG recent gezamenlijk voorstelden. Volgens beide initiatiefnemers gaat het om het grootste IT leadership onderzoek ter wereld. Of dat effectief zo is, laten we in het midden. In elk geval doen er 3352 respondenten aan mee, en dit uit een dertigtal landen wereldwijd. Ook it-verantwoordelijken uit ons land zitten in het onderzoek.
Invloed CIO neemt wereldwijd toe
Over de algemene conclusies kunnen we kort zijn. De invloed van de cio of it-verantwoordelijke neemt wereldwijd toe in organisaties. 34 procent van de cio’s rapporteert rechtstreeks aan de ceo en meer dan de helft (57 procent) krijgt vandaag een zitje in het directiecomité. In beide gevallen gaat het om het hoogste percentage in de elf jaar tijd dat de studie al loopt. ‘De cio was nog nooit zo relevant en invloedrijk’, stelt Jonathan Mitchell van Harvey Nash. Bovendien zien cio’s hun strategische invloed alleen maar verder toenemen.
Ook inzake prioriteiten zien we een opvallende verschuiving. Meer efficiëntie en betere bedrijfsprocessen blijken vandaag nog steeds de belangrijkste it-prioriteiten, maar ze verliezen aan belang. In de top tien van agendapunten komen cybersecurity enerzijds en een beter engagement met klanten anderzijds opzetten.
Vijf zaken waar Belgische IT-managers (helaas) in uitblinken
De studie gaat ook in op regionale verschillen, en dat maakt het voor ons extra interessant. Want de Belgische cio valt op, in vergelijking met zijn internationale collega’s:
1. Weinig vrouwen
Vrouwen in it-functies is nog steeds een hardnekkig probleem. Harvey Nash ziet echter beterschap. Vandaag zijn vrouwen wereldwijd goed voor 9 procent van de it-leiders. ‘Dat is nog steeds een mager cijfer, maar wel beter in vergelijking met de 6 procent van bij het vorig onderzoek’, klinkt het bij Harvey Nash.
Helemaal niets daarvan in België, waar slechts 2 procent van de it-leiders een vrouw is. Geen enkel land uit het onderzoek (van Nederland, Frankrijk, de VS tot Japan, Vietnam en Singapore) doet slechter inzake diversiteit. Ter vergelijking: in Noorwegen is 26 procent van de IT leaders een vrouw.
2. Weinig jobmobiliteit
Wat ook het gebrek aan diversiteit doet verklaren: Belgische it-leiders blijken erg honkvast. Slechts 5 procent veranderde het voorbije jaar van job. Enkel Italië en Canada scoren lager met 4 procent. Wereldwijd veranderen jaarlijks gemiddeld 15 procent van de cio’s jaarlijks van job.
3. Weinig loonsverhoging
De loonstop in ons land heeft er mogelijk deels mee te maken, maar ook inzake loonsverhogingen bengelen Belgische it-managers en cio’s helemaal onderaan.
In ons land kreeg slechts 13 procent van de cio’s opslag. Ook in deze categorie halen we dus het laagste cijfer van het onderzoek. Wereldwijd kreeg gemiddeld 34 procent van de cio’s het voorbije jaar een loonsverhoging. In Duitsland was dat zelfs 45 procent en in Vietnam maar liefst 75 procent.
4. Weinig ambitie
Het bleek onlangs al uit een ander cio rapport dat we hier met Computable brachten, meer bepaald van Deloitte. Hieruit bleek dat nog heel wat cio’s zich in een ‘trusted operator’ modus bevinden. ‘Ze zorgen ervoor dat de systemen, SAP, Oracle, IBM, Microsoft…, blijven draaien. Niet meer, ook niet minder’, zo klonk het daar.
Dat gebrek aan ambitie blijkt ook het KPMG/Harvey Nash-onderzoek. Er is bij ons nog relatief weinig aandacht rond digitalisering. De belangrijkste prioriteit bij Belgische cio’s is ‘consistent and stable IT’, ook niet meteen iets waar de pro-activiteit of vernieuwingsdrang van af druipt. De Belgische cio is de enige met deze hoofdprioriteit. In Frankrijk blijkt cybersecurity bovenaan de agenda te staan, in Nederland en Duitsland staan de bedrijfsprocessen voorop.
5. Toenemende IT-budgetten
Om toch met een positieve noot af te sluiten: Belgische cio’s konden rekenen op meer budgetten. 60 procent van de cio’s zag zijn of haar it-budget toenemen. Een percentage waar we wel flink boven het gemiddelde (van 45 procent) uitsteken. We krijgen in verhouding dus meer middelen.
Belgische cio’s deden ook wat meer aan outsourcing: bij 55 procent was dit het geval. Ook al hebben Belgische bedrijven in vergelijking met veel buurlanden zoals Nederland (en zeker in vergelijking met het UK) inzake outsourcing nog een flinke achterstand in te halen.
Een echte voorloper is de Belgische cio of it-verantwoordelijke dus niet, zoals deze internationale vergelijking duidelijk aantoont. Al gaat het natuurlijk om gemiddelden en cijfers. Want individuele cio’s kunnen deze landelijke gemiddelden uiteraard overstijgen.