Het loon van ict’ers, aanwervingen en loopbanen in de branche en security en privacy. Dat zijn de meeste gelezen artikelen op Computable dit jaar. Ook de gevolgen van fusies en de digitalisering lijken onze lezers te beroeren.
Vergeet computerproblemen, loopbaanperikelen of grote ontwikkelingen in de it-sector. Het meest gelezen artikel dat Computable dit jaar bracht, ging over het loonstrookje van de ict’er. Het is waarschijnlijk helemaal des mensen, maar het blijft toch opmerkelijk: geen enkel ander artikel werd meer door u aangeklikt.
Over het algemeen zijn Belgen niet al te chauvinistisch, maar op de tweede plaats staat toch een soort vaderlands sprookje: het artikel over hoe het Gentse web development-bureau Wijs stilaan tot een speler van wereldformaat aan het uitgroeien is.
Desondanks toont ons lijstje ook aan dat ‘nieuws’ vaak synoniem is met ‘slecht nieuws’. Zie bijvoorbeeld het achtergrondartikel over de problemen bij SAP en Oracle en het stuk over het veel te vroege overlijden van it-professor Guido Dedene.
Verder was u ook erg geïnteresseerd in hoe de overheid met ict omgaat. Dat bewijst de aandacht voor de perikelen rond het Astrid-netwerk, het verdwijnen van Fedict en de moeilijkheden die België ondervindt met de Europese General Data Protection Regulation.
Ook de carrières van prominente persoonlijkheden uit de branche, konden op veel aandacht rekenen. De aanstelling van Geert Van Mol tot cdo bij Belfius tot de benoeming van Luc Costers als topman bij Sogeti werden gretig gelezen.
Tot slot: met alle aandacht voor hackers, virussen, ransomware, Trojaanse paarden en andere digitaal gespuis, was het geen wonder dat ook een artikel over security in onze top-15 opduikt (‘De vijf security-voorspellingen die iedere IT’er moet kennen’).
1. De vijf waarheden over je loon als ICT’er
Je verdient als it’er meer buiten de it-sector, je startloon is niet overweldigend, maar na een tijdje mag op een heel mooi loon rekenen. Dat zijn maar een paar van de vijf waarheden over het ict-loon.
2. Wijs: van start-up tot werelddominantie
Begonnen als een simpele websitebouwer en op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een naam van wereldformaat in de online marketing-sector. Het verhaal van Wijs laat zich lezen als een sprookje.
3. SAP heeft een probleem, en Oracle ook
‘Run Simple’, zo luidt de nieuwe slogan van SAP. Voor onze huiscolumnist William Visterin een prima gelegenheid om de Duitse reus te fileren en in een moeite door ook Oracle kritisch door te lichten.
4. Wordt het ooit wat met Astrid?
Na de bomaanslagen op Zaventem en in Brussel werd pijnlijk duidelijk dat het Astrid-netwerk van de overheid niet voorzien is op dit soort calamiteiten. Onze andere huiscolumnist, Luc Blyaert, legt de vinger op de open wonde.
5. Cegeka werft developers via omscholing
Hoe pak je als bedrijf zowat 160 openstaande vacatures aan? Een eigen opleidingstraject was voor Cegeka het geknipte antwoord.
6. Fedict verdwijnt, 4 FOD’s fuseren
Opmerkelijk nieuws van de overheid dit jaar: niet alleen wordt Fedict vervangen door een Digital Transformation Office, ook vier FOD’s (Federale Overheidsdiensten) worden samengevoegd.
7. Gevolgen voor NRB als Belfius Ethias overneemt
Nu de plannen over het de integratie van Ethias in Belfius steeds luider klinken, wordt de toekomst van it-integrator NRB (voor driekwart eigendom van Ethias) onzeker. Wie wil het bedrijf overnemen als het in de etalage belandt?
8. Realdolmen wil van fusie-imago af
Na de fusie van Real Software en Dolmen groeide deze combinatie uit tot een van de grootste it-dienstenleveranciers in België. Hoe probeert het bedrijf als een naadloos samenwerkende organisatie voor de dag te komen?
9. Digitalisering niet oorzaak massale ontslagen ING
Voor de enorme ontslaggolf bij de bank ING wezen heel wat waarnemers naar de digitaliseringsgolf die de financiële sector overspoelt. De waarheid is net een tikje subtieler.
10. Schokgolf in de markt van BI en analytics
Waarom sta je als leverancier van business intelligence-oplossingen tegenwoordig maar beter heel dicht bij de eindgebruiker? En hoe moeten grootheden als SAP en IBM met deze nieuwe trend omgaan?
11. Geert Van Mol Chief Digital Officer bij Belfius
Belfius werd dit jaar de eerste Belgische bank met een eigen cdo of chief digital officer, in de persoon van Geert Van Mol. De oudgediende van Dexia moet Belfius ongeschonden en dieper het digitale tijdperk intrekken.
12. IT-professor Guido Dedene overleden
Het was een onverwacht overlijden dat ook veel te vroeg kwam. Nauwelijks zestig jaar is hij geworden, professor Guido Dedene die zowel in Leuven als Amsterdam lesgaf.
13. Luc Costers krijgt topfunctie bij Sogeti Belux
‘Practice Executive’ infrastructuur en cloud business voor België en Luxemberg. Dat is de officiële titel die Luc Costers meekrijgt bij Sogeti Belux. Hij heeft er al een lange carrière in de it-wereld opzitten, onder meer bij IBM, HP en VMware.
14. Vijf security-voorspellingen die iedere IT’er moet kennen
Wat zijn de vijf trends waarmee elke security-specialist binnenkort geconfronteerd zal worden? Aan onze ronde tafel onthulden Filip Savat, Luk Schoonaert en Eddy Willems hun voorspellingen.
15. België is niet klaar voor GDPR
Hoe ver staan we in ons land met de implementatie van de nieuwe GDPR-regels die Europa ons oplegt? Nog niet bijster ver, zo stelt deskundige Christof Geirnaert (Fox-IT).