Van de Belgische bedrijfsvestigingen maakt momenteel 53 procent gebruik van applicaties uit de cloud. Dat is evenveel als vorig jaar. Vooral de overheid en Wallonië laten het afweten. Maar er zijn ook winnaars in de cloud. Microsoft bijvoorbeeld.
Voor alle duidelijkheid: voor deze analyse richten we ons op cloudapplicaties oftewel Software as a Service (Saas). We baseren ons op een exclusieve analyse van Computer Profile op vraag van Computable. De cijfers zijn gebaseerd op ruim drieduizend interviews met it-verantwoordelijken van Belgische locaties met vijftig of meer medewerkers.
1. On-premises houdt redelijk stand
Er zijn meerdere manieren om de omvang in het gebruik applicaties uit de publieke cloud te meten en weer te geven. Een ervan is door te bekijken of een locatie gebruikmaakt van applicaties uit de cloud.
Van de vastgelegde (eindgebruikers) applicaties is in 2016 ongeveer 12 procent een oplossing uit de (publieke) cloud. Het aandeel ‘hosted’ applicaties is is iets kleiner en bedraagt circa 9 procent. Hieronder vallen applicaties die draaien in een datacenter van een externe dienstverlener en de oplossingen die vallen onder het label ‘private cloud’-toepassingen.
Nog altijd vormen oplossingen die on-premises draaien (local) de grootste groep: 60 procent. De groei van hosted- en cloudgebruik gaat wel ten koste van de on-premise-oplossingen, maar toch houdt het on-premise model opvallend goed stand. Zeker in de laatste twee jaar.
Opvallend is ook dat het aandeel van de remote desktop oplossingen in de voorbije jaren vrijwel ongewijzigd is gebleven. Dit zijn de toepassingen die draaien op systemen binnen de eigen organisatie maar buiten de eigen locatie. ‘Eigenlijk zou je deze gebruiksvorm van applicaties gewoon bij de on-premises kunnen optellen. Je hebt immers altijd een host nodig die lokaal draait en met client software aan te kunnen loggen om daarna gebruik te maken van de vertrouwde desktopomgeving’, oppert Peter Witsenburg, cloud expert bij onder andere Cloudmakelaar.
Toch zijn er, volgens Witsenburg, kapers op de kust. ‘Er zijn bedrijven die deze diensten als Desktop as a Service aanbieden, rechtstreeks vanuit de private of public cloud. Denk maar aan twee Belgische aanbieders die hier mee bezig zijn: Awingu en Nomadesk.’
2. Banking en HR belangrijkste SaaS-aanbieders
Als naar het totaal van de aangetroffen public cloudoplossingen wordt gekeken, dan vormen e-bankingtoepassingen, met aanbieder Isabel op kop, nog altijd de grootste groep. Ongeveer drie op tien van de aangetroffen cloudapplicaties betreft een e-bankingtoepassing. Dat is niet nieuw.
Hr-toepassingen (inclusief salarisverwerkingssoftware) vormen evenwel een bijna even grote groep. Hr-software blijkt namelijk de tweede meest voorkomende oplossing uit de cloud. Dit is terug te zien in de aanwezigheid in de top twintig van meest gebruikte SaaS-partijen met namen als SD Worx, Acerta, Partena, Securex en Attentia. Banking en hr staan dus voorop. ‘Opvallend hierin is dat vaak de ‘non cloud believers’ veiligheid als nummer één argument gebruiken om niet over te schakelen op een cloudoplossing, terwijl e-banking- en hr-toepassingen de grootste stijgers zijn en worden toegepast door bijna elk bedrijf in België’, merkt Peter Witsenburg op.
3. Microsoft breekt (verder) door
De snelst groeiende cloudtoepassing betreft evenwel de Office-applicaties. De uitrol van Office 365 van Microsoft zorgt ervoor dat momenteel ruim 21 procent van de cloudtoepassingen een Officetoepassing betreft. ‘Dit komt voor het grootste deel door de flinke toename van Office 365-gebruikers in de afgelopen twee jaar. Daarnaast is Microsoft ook leverancier van oplossingen, zoals Exchange, SharePoint, Dynamics CRM en erp rechtstreeks uit de cloud’, stelt Witsenburg.
Alle andere applicaties vormen minder dan 10 procent van het totaalaantal aangetroffen cloudoplossingen. Crm-software uit de cloud is de vierde grootste categorie. ‘Dat betreft hoofdzakelijk Salesforce, wereldwijd marktleider op dit gebied’, oppert hij.
4. Overheid en Wallonië achterop
Van de Belgische commerciële en publieke bedrijfsvestigingen maakt momenteel 53 procent gebruik van applicaties uit de cloud. Dat is dus evenveel als vorig jaar. ‘Vergelijken we deze cijfers met de cloudadoptie bij onze noorderburen, dan zien we dat daar al langer meer dan de helft van de bedrijven gebruikmaakt van cloudoplossingen’, aldus Witsenburg. Hieruit blijkt, volgens hem, dat de Nederlanders eerder zijn met de adoptie van de cloud.
Een aantal branches springen in België het meest in het oog. Bij retail en manufacturing is SaaS het best vertegenwoordigd. Maar er zijn ook achterblijvers in ons land, met de overheidsinstellingen in het bijzonder. Bij hen ligt het gebruik van SaaS-oplossingen beduidend lager dan in de overige segmenten. Ook de transportsector is nog wat terughoudend.
Opvallend is ook het verschil tussen de verschillende gewesten. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt het gebruik van oplossingen uit de publieke cloud op 46 procent, dus iets onder het Belgisch gemiddelde. Maar wat opvallender is: het gebruik van SaaS-oplossingen ligt in Vlaanderen twee keer zo hoog als in Wallonië, respectievelijk 61 tegenover 28 procent.