Michel Van Bellinghen wordt de nieuwe voorzitter van telecomwaakhond BIPT. Dat meldt minister van Telecom Alexander De Croo.
De ministerraad heeft vandaag Michel Van Bellinghen tot de nieuwe voorzitter van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) benoemd. De huidige voorzitter Jack Hamande was kandidaat om zichzelf op te volgen, maar hij krijgt nu een zitje in de Raad van het BIPT.
Van Bellinghen krijgt het mandaat voor zes jaar. Hij heeft er sinds 1999 al een lange carrière opzitten bij het BIPT, onder meer als adviseur en project manager. Naast Hamande krijgen ook Axel Desmedt en Luc Vanfleteren een zitje in de Raad van het BIPT.
‘Ik wens de nieuwe voorzitter en raadsleden van het BIPT alle succes toe’, zegt minister De Croo in een mededeling. ‘Het BIPT speelt een cruciale rol in onze post- en telecommarkt. Als onafhankelijk regulator moet het onder meer de concurrentie op de Belgische telecommarkt bevorderen, investeringen stimuleren en de belangen van de eindgebruikers beschermen. Dat is én blijft een bijzonder grote uitdaging in een markt die onder impuls van de digitale revolutie razendsnel verandert.’ De Croo hoopt dat het BIPT diezelfde snelheid en efficiëntie aan de dag kan leggen in haar besluitvorming.
Soap
Met de benoeming van Van Bellinghen moet er definitief een einde komen aan de soap rond de voorzittersbenoemingen die het BIPT al een tijdje in de greep hield. Toen Hamande in 2013 als beste kandidaat uit de bus kwam, werd zijn benoeming tevergeefs aangevochten door een tegenkandidaat, Luc Hindryckx. Die was eerder al voorzitter geweest, maar verloor zijn post nadat twee andere kandidaten met succes een annulatieberoep hadden ingediend bij de Raad van State. Met de vernieuwing van de Raad van het BIPT zou nu definitief een punt moeten komen achter de hele saga.
De selectieprocedure voor de leden van de raad zou naar verluidt vier ‘geschikte’ kandidaten hebben opgeleverd, zo weet het persbureau Belga, die dus allemaal een plaatsje krijgen. Voor het voorzitterschap stipte Selor, het selectiebureau van de overheid, twee ‘geschikte’ kandidaten aan: Van Bellinghen en Hamande. Na een gesprek met minister De Croo – zoals voorzien in het koninklijk besluit daarover – werd het dus Van Bellinghen.