Indigo Diabetes, een spin-off van de Universiteit Gent en Imec, heeft zeven miljoen euro startkapitaal opgehaald. Met het geld wil de start-up een kit ontwikkelen waarmee het glucosegehalte in het bloed van diabetespatiƫnten gemeten kan worden, zonder vingerprik.
Tot op vandaag meten diabetici hun bloedglucoseniveau door verscheidene keren per dag in hun vinger te prikken met een prikpen. Het bloeddruppeltje wordt opgevangen op een teststrookje dat vervolgens door een digitaal analysetoestel wordt uitgelezen.
Er bestaan al systemen voor continue glucosemeting (cgm), waarbij een naaldsensor onderhuis wordt aangebracht om door de dag heen het glucoseniveau te meten. Maar bovenop de naald die constant door de huid prikt, blijven vingerprikken verscheidene keren per dag noodzakelijk om het systeem te kalibreren en voldoende accuraat te laten functioneren. Daardoor laten veel diabetici ze liever links liggen.
Indigo maakt gebruik van fotonicatechnologieën om een glucosesensor zonder prikpen te ontwikkelen. ‘Door een reeks nieuwe technologieën van de UGent en Imec in licentie te nemen zijn we in staat om de allereerste naaldvrije en kalibratievrije glucosesensor op de markt te brengen’, zegt Danaë Delbeke, oprichtster en managing director van Indigo. ‘Onze sensor voorziet in de dringende behoefte aan accurate, betaalbare cgm-systemen met een optimale gebruikerservaring.’
Het aantal diabetespatiënten groeit wereldwijd sterk aan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie waren het er in 1980 ongeveer 108 miljoen. In 2014 lag dat al op 422 miljoen.
Aan de kapitaalronde van Indigo deed internationaal investeringssyndicaat onder leiding van Thuja Capital Healthcare Fund II (Nederland) en PMV (België) mee. Andere leden zijn Sensinnovat, Parana Management Corp, Qbic Arkiv Fund, Fidimec, SOFI, Manuardeo en Capricorn ICT Arkiv.