De Amerikaanse technologiegigant Apple tekent vandaag, 19 december 2016, formeel beroep aan tegen de boete van dertien miljard euro plus rente aan achterstallige belasting die het bedrijf van de Europese Commissie moet betalen aan de Ierse belastingdienst. Dit meldt persbureau Reuters. De onderneming volgt hiermee Ierland, dat in november in hoger beroep ging in verband met de boete.
Reuters meldt het nieuws naar aanleiding van een interview met juridisch adviseur Bruce Sewell en financiel directeur Luca Maestri van Apple.
Daarnaast zijn er ook andere media op de zaak gedoken. Zo schrijft de Britse krant The Times dat
Apple de commissie ervan beschuldigt dat ze niet kan bewijzen dat het in Ierland geregistreerde Apple Sales International een voorkeursbehandeling heeft gehad. Zowel de Amerikanen als de Ieren menen dat de commissie haar eigen bevoegdheden heeft overschreden.
Ierland zegt daarnaast in de zakenkrant Wall Street Journal dat eurocommissaris Margrethe Vestager de Ierse wet verkeerd heeft geïnterpreteerd.
Belastingvoordeel
Brussel besloot eind augustus dat Apple dertien miljard euro terug moest betalen. Uit een onderzoek van de Europese Commissie bleek dat Apple al tientallen jaren een groot gedeelte van de winst naar een papieren hoofdkantoor doorsluist, dat in geen enkel land geregistreerd staat. Daardoor betaalde het kantoor nergens belasting. De Ierse fiscus wist van de constructie en vond dat prima, bleek uit hetzelfde onderzoek.
De Amerikaanse technologiegigant heeft al sinds 1980 een fabriek in het Ierse Cork. Daar worden tegenwoordig iMac-computers gemaakt, maar de vestiging stelt het bedrijf ook in staat te profiteren van de lage bedrijfsbelasting in het land. Apple genoot volgens Brussel jarenlang belastingvoordeel in Ierland, terwijl dat verboden is onder de EU-regels voor staatssteun. In 2014 zou het bedrijf bijvoorbeeld slechts 0,005 procent belasting hebben betaald.
De dertien miljard euro aan naheffing is de grootste tot nu toe. Op de tweede plek staat het Franse energiebedrijf EDF, dat 1,4 miljard euro moest terugbetalen. In januari van dit jaar werd nog gesproken over een bedrag van acht miljard dollar dat de ict-reus zou moeten betalen. Apple-ceo Tim Cook schreef in augustus in een open brief het besluit tot een naheffing van dertien miljard onbegrijpelijk te vinden.