Aparte uitrusting en technologie voor videoconferencing blijken in ons land op de terugweg. Zeker de grote installaties. Drie jaar geleden gaf bijna een kwart van de bedrijven aan om hier gebruik van te maken. Vandaag is dat 15 procent. Wat is er aan de hand?
Videoconferencing-oplossingen kunnen standaard onderdeel zijn van een oplossing op het gebied van unified communications (uc), denk maar aan Skype for Business. Daarnaast zijn er ook de aparte uitrustingen, zoals van Polycom, Cisco of Lifesize.
Het is over deze laatste vorm van (echte) videoconferencing waar het in deze analyse om draait. online collaboratieoplossingen zoals Webex, GoTomeeting en dus ook Skype for Business laten we buiten beschouwing.
Ook in Nederland een dalende trend
Van de in kaart gebrachte bedrijfsvestigingen geeft dus 15 procent aan gebruik te maken van oplossingen op het gebied van videoconferencing. Een jaar geleden bedroeg dat nog 19 procent, en in 2012 was dat nog bijna 23 procent.
Deze dalende trend geldt overigens niet alleen in ons land. Ook in Nederland is een neerwaartse trend zichtbaar en ligt het gebruik in 2016 op een vergelijkbaar niveau (14 procent) als in België. Ook hier gelden de cijfers voor de klassieke oplossingen voor videoconferencing, en dus niet voor uc.
Dit alles blijkt uit een rondvraag van Computer Profile op vraag van Computable.be. Computer Profile voerde in de afgelopen twaalf maanden gesprekken met ruim drieduizend Belgische bedrijfsvestigingen (met meer dan vijftig werknemers) om tot deze marktcijfers te komen.
Thuiswerker als drijfveer
Bij een rondvraag bij de belangrijkste marktspelers klinkt een ander verhaal. “Wij kunnen de dalende trend niet bevestigen. Onze verkoopcijfers van video-endpoints gaan jaarlijks naar boven in België, zowel in het aantal verkochte toestellen als in omzet”, reageert Bart Vanden Wyngaerd, Collaboration Lead voor Cisco in Noord-Europa.
Volgens Vanden Wyngaerd zijn er vandaag duidelijke drijfveren voor het gebruik van videoconferencing. Steeds vaker is dat de communicatie met thuiswerkers. ‘We zien zelfs bedrijven die medewerkers gaan verplichten om een aantal dagen per week van thuis te werken, zodat ze minder tijd verliezen in files en piekuren. Die afstandswerkers blijven natuurlijk vergaderen en communiceren met mensen op kantoor. Dit kan alleen gebeuren met goede videokwaliteit in combinatie met een uitstekende geluidsweergave’, zo somt Vanden Wyngaerd op.
Prijzen halveren
De verkoop van videoconferencing systemen valt, volgens Cisco althans, dan mogelijk nog best mee, maar de grote (en dure) videoconferencing lijken toch minder in trek. Het is een kanttekening die Vanden Wyngaerd ook zelf maakt. ‘Zo zijn de prijzen van videotoestellen de laatste twee jaar bijna gehalveerd’, erkent hij. ‘Eenzelfde beeld zien we ook in Nederland.’
Bij concurrent Polycom horen we een gelijkaardig geluid. ‘p dit moment groeien in videoconferencing vooral de fysieke endpoints en software-gebaseerde oplossingen voor kleinere zalen’, stelt Tim Stone, vice president, marketing, EMEA, Polycom. ‘Deze oplossingen hebben inderdaad een lagere gemiddelde verkoopprijs. We hebben met Polycom onze oplossing RealPresence Trio ontwikkeld om tegemoet te komen aan die wens van de klant. Het is het snelst groeiende product dat we ooit hebben gelanceerd’, aldus Stone.
Polycom is marktleider
De meest voorkomende leverancier is Polycom. Ruim vier op de tien oplossingen rond videoconferencing bij Belgische organisaties is afkomstig van Polycom. Het bedrijf was de voorbije jaar herhaaldelijk in het it-nieuws. Zo bracht in april van dit jaar telefoniespecialist (en concurrent) Mitel nog een overnamebod uit op Polycom, maar werd Polycom uiteindelijk ingepalmd door investeringsmaatschappij Siris Capital.
Na Polycom is Cisco met de overgenomen Tandberg-lijn en de eigen videoconferencing-oplossingen de tweede grootste leverancier. De top drie van leveranciers wordt gesloten door Lifesize, dat begin dit jaar werd afgesplitst van Logitech en als zelfstandige onderneming is doorgegaan. Of hoe er veel turbulentie zit bij de fabrikanten van videoconferencing.
Bij Cisco is men het alvast niet helemaal eens met de marktcijfers die Computable.be en Computer Profile bekendmaken. “Volgens onze gegevens is Cisco in België marktleider, met een grote voorsprong op Polycom”, reageert Bart Vanden Wyngaerd van Cisco, al kan hij deze bewering niet (meteen) hard maken met eigen cijfers.
Videoconferencing in de cloud
Los van de markt(aandelen) is er natuurlijk nog de vraag of er toekomst is voor aparte video’onferencing-systemen. Vanden Wyngaerd vindt (uiteraard) van wel. Al lijkt de weg nog lang. ‘Wij denken dat vandaag minder dan 5 procent van de vergaderzalen is uitgerust met adequate infrastructuur en dat dit binnen de vijf komende jaren significant zal verhogen’, stelt Vanden Wyngaerd.
Volgens hem wordt video een standaard product voor elke vergaderzaal, waarin moet samengewerkt worden met mensen die op dat moment niet aanwezig kunnen zijn. Alleen is die voorspelling vijf of zelfs tien jaar geleden al gemaakt. Wat is nu dan het verschil? Toch ook de prijs, zo blijkt. Een ‘Immersive Telepresence’-uitrusting van Cisco (het neusje van de zalm in videoconferencing) kostte tot voor enkele jaren handenvol geld: van viftienduizend tot zo’n tweehonderdduizend euro per installatie.
Vandaag gaat het er anders aan toe. Vanden Wyngaerd: ‘Het Telepresence gamma is gediversifieerd en gedemocratiseerd. Met onze SX-toestellen maak je van gelijk welke hd-tv een videoconferentietoestel. En er zijn verschillende cloudformules die ervoor zorgen dat je ook geen videoserver meer nodig hebt.’
Drie dochters
Ook bij Polycom kijken ze hoopvol naar de toekomst. Stone: ‘Analisten voorspellen dat de markt voor videoconferencing endpoints in de komende drie jaar zal groeien en dit zowel wereldwijd en in EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika). Die groei is zowel in omzet als het aantal verkochte eenheden.’ Toch groeit niet alles even snel. ‘De EMEA-omzet zal voor endpoints naar verwachting groeien in de single digit range en meer dan 30 procent voor video-as-a-service oplossingen’, voorspelt Stone.
Zeker voor de verre toekomst ziet het er volgens hem uitstekend voor videoconferencing en Stone haalt hiervoor zelfs persoonlijke argumenten aan. ‘Op basis van mijn persoonlijke ervaring als vader van drie dochters, kan ik je verzekeren dat de jongere generatie geen e-mails meer gebruikt. Zij geven de voorkeur aan social networking zoals Snapchat en Instagram. Videocommunicatie is een onderdeel van hun dagelijks leven’, stelt Stone. ‘Dit zal zeker een impact hebben op zowel persoonlijke als zakelijke communicatie op het moment dat hun generatie de beroepsbevolking betreedt.’